Pastor: O promeni ustavnog položaja Vojvodine posle izbora

Izvor: NTV.rs, 06.Nov.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: O promeni ustavnog položaja Vojvodine posle izbora

NOVI SAD – Predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor ocenio je danas da bi pitanje položaja Vojvodine u novom Ustavu Srbije trebalo aktuelizovati posle izbora u Vojvodini, kako bi se o toj temi moglo razgovarati na miru i trezveno.
Pastor je za RTV Vojvodina rekao i da će stavovi o položaju Vojvodine u novom Ustavu morati da se artikulišu.
On je podsetio da je Akcionim planom, koji je usvojila vlada, predviđeno da će se usvajanju novog Ustava pristupiti krajem 2017. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << godine.
„I siguran sam da će to biti jedna od značajnih tema u predstojećoj izbornoj kampanji u Vojvodini“, kazao je Pastor, objavljeno je na sajtu RTV.
Pastor je ocenio da Vojvodina „treba da ima mnogo širu autonomiju unutar Srbije, nego što je to slučaj danas“.
On je napomenuo da bi to pitanje trebalo urediti sistemskim zakonom, koji danas kao pojam ne postoji u pravnom poretku ili u hijerarhiji pravnih propisa Srbije.
Pastor je dodao i da Vojvodina treba da ima i zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.
„Ali sa drugom pozicijom u smislu sopstvenih prihoda, u smislu autonomije u ekonomskoj sferi“, dodao je.
On je istakao i da to, kako će se oslikati takvi zahtevi, ne zavisi od jedne stranke, već od toga šta je „prag strpljenja politike u datom momentu kada se ti stavovi budu definisali“.
Pastor je naveo da trenutno ne postoji institucionalno bavljenje pitanjem Vojvodine u novom Ustavu već „postoji opterećenost dnevnom politikom, jer su izbori ono što opredeljuje osnovni stav političkih stranaka“.
„Mislim da bi trebalo sačekati da prođu izbori kako bi se o tome moglo na miru i trezveno razgovarati“, kazao je Pastor.
Pokrajinski izbori, u redovnom terminu trebali bi da budu održani na proleće 2016. mada postoje mišljanja da bi trebalo organizovati vanredne izbore u decembru ove godine.
Tanjug 06 Novembar 2015 11:15
Foto TANJUG/J. Pap, arhiva

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O promeni ustavnog položaja Vojvodine posle izbora

Izvor: Akter, 06.Nov.2015

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da bi pitanje položaja Vojvodine u novom Ustavu Srbije trebalo aktuelizovati posle izbora u Vojvodini, kako bi se o toj temi moglo razgovarati "na miru i trezveno"..Pastor je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da će stavovi o položaju...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.