Pastor: Bolje je pisati novi statut Vojvodine

Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Bolje je pisati novi statut Vojvodine

Do 25 januara će se znati da li će se raditi izmene i dopune postojećeg pokrajinskog statuta u skladu sa odlukom Ustavnog suda ili će se ići na pisanje novog teksta

Novi Sad – Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor za „Politiku” kaže da će se do 25. januara znati da li će se pisati potpuno novi statut Vojvodine ili će se raditi izmene i dopune postojećeg, u skladu sa odlukom Ustavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suda. Do tog datuma Odbor za pitanja ustavnopravnog položaja i novoformirana stručna radna grupa treba da održe zajednički sastanak. 

Takođe, za 10 dana bi trebalo dabude dogovoren i način i dinamika rada oko promene Statuta, najavljuje Pastor i kaže da je ceo posao moguće uraditi za mesec ipo dana: „Bilo bi mnogo celishodnije da se radi novi, koherentni tekst jer bi bio pogodniji za praćenje, raspravu”.

Da je jednostavnije pisati novi tekst Statuta, odnosno izmeniti ga u potpunosti umesto „upodobljavanja”, smatra i vanredni profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Slobodan Orlović, koji je član skupštinskog Odbora za pitanja ustavnopravnog položaja pokrajine, ali i novoformirane stručne Radne grupe.

„To je pitanje pravne tehnike. Jednostavnije je pisati novi statut jer je ovaj sadašnji napisan kao ’mali ustav’sa velikim ambicijama. Statut je nastojao da kopira ustav počev od preambule pa do završnih odredaba. Statut nije nikakav ’konstitucijalni’akt, ’najviši propis u Vojvodini’, već sprovedbeni propis podzakonske pravne snage. Kao takav mora da ’sluša’ Ustav i zakone”, kaže Orlović.

Međutim, ukoliko bude odlučeno da se postojeći statut „popravlja”, to bi tehnički značilo da na mestu neustavnih odredababudu napisane nove, drugačije. U suprotnom, samo brisanje neustavnih odredabanapravilo bi od Statuta praznu ljušturu, bezsadržajni i bezvredni pravni akt, kaže prof. Orlović. Kako bi to izgledalo na primeru promene imena Vlada Vojvodine koje, kako smatra Ustavni sud, nije u skladu sa Ustavom, naš sagovornik objašnjava:

„U skupštinskom sistemu vlasti, za razliku od parlamentarnog, po pravilu ne postoji naziv vlada za izvršni organ. Tako u Švajcarskoj ’vlada’ ima ime Savezno veće, u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji ’vlada’ je bila Savezno izvršno veće. Vlada je termin rezervisan za političke sisteme u kojima je ona kreator i izvršilac politike i gde stvarno gospodari nad parlamentom sve dok uživa parlamentarnu većinu. Takav sistem ne može biti u AP Vojvodini jer je po Ustavu ’skupština najviši organ autonomne pokrajine’, pa ne može biti ni Vlade Vojvodine. Može biti veće, savet, odbor...”

Orlović kaže da će im biti mnogo lakše ako budu radili u atmosferi bez političkih tenzija i pritisaka, ali sumnja da će biti tako. Već po samom sastavu Radne grupe može se pretpostaviti da li će struka imati prevagu nad političarima, dodaje on. Podsećamo, pisanje Statuta koji je sad na popravnom pratile su višemesečne političke tenzije zbog kojih se činilo da će doći do pucanja ne samo između tadašnjih koalicionih partnera u pokrajini DS – SVM – SPS – LSV, već i na relaciji između vojvođanskog DS – a i centrale stranke. Tada su iz Beograda tim Bojana Pajtića optuživali da ima separatističke namere, da pokušava rastakanje države i sl. Tekst Statuta tada je prošao „kroz iglene uši”, a na svečanom proglašenju u skupštini Vojvodine nije se pojavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, iako je tog istog dana bio u poseti u pokrajini. Posao koji je danas pred vladajućom koalicijom, ovoga puta bez SPS i G17, svojom ozbiljnošću bi trebalo da prevlada nad politikantstvom, očekuje predsednik Skupštine Vojvodine.

„Za čitavu politiku na državnom nivou ovo je važan posao jer bi, ako ga ne završimo, 6. juna kada u punom kapacitetu stupa na snagu odluka Ustavnog suda, imaćemo ozbiljan problem. Moglo bi da dođe do poremećenosti pravnog sistema Republike Srbije, da se jedan deo pravnog poretka uruši, ako ne usvojimo Statut”, ističe Pastor.

Da put do kompromisa neće biti lak, a možda ni moguć, već je najavio zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je kazao da razlog tome vidi u činjenici da ne postoji jasno definisana politička volja o tome kakva autonomija treba Vojvodini. Pitanje je, kakve bi mogle biti posledice ako se do 6. juna ne izvršiodluka Ustavnog suda. Ištvan Pastor kaže za „Politiku” da to ne bi bio neposredan razlog za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u pokrajini.

„Budući da u vezi sa Statutom i njegovim usaglašavanjem sa Ustavom postoje suprotni stavovi, sasvim je moguće da u proceduri izrade i usvajanja bude otvorenih i prikrivenih kočenja. Ako usled toga dođe do ’probijanja’ šestomesečnog roka, ostaće da važi dve trećine osakaćenog Statuta. Pokrajinska vlast nastaviće da radi na osnovu pokrajinskih skupštinskih odluka i drugih akata sve dok i oni ne budu ocenjeni neustavnim i nezakonitim jer je delom takav i Statut na osnovu koga su ti pokrajinski akti doneti. ’Probijanje’ roka je tek politički, a ne i pravni razlog raspisivanja pokrajinskih izbora. Realno je raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora samo u paketu sa vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima, što je sada domen političke volje jednog čoveka u Srbiji, a ta volja je za mene velika nepoznanica”, kaže prof. dr Slobodan Orlović.

---------------------------------------------------

Članovi stručne radne grupe

Formirana je sedmočlana stručna Radna grupa koja ima zadatak da delove Statuta APV koje je osporio Ustavni sud Srbije, uskladi sa Ustavom. Po jednog člana tog tela predložile su sve poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine, uključujući i DSS, kako je i dogovoreno 27. decembra na sednici Odbora za ustavnopravna pitanja Skupštine Vojvodine.

U Radnu grupu suimenovani Svetozar Čiplić, Vladimir Galić, Vladan Kutlešić, Mirjana Tomić-Jovanović, Tamaž Korhec, Miroslav Milosavljević i Slobodan Orlović.

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 16.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.