Međusobne optužbe Jerevana i Bakua oko kršenja primirja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 09:16

Međusobne optužbe Jerevana i Bakua oko kršenja primirja

Azerbejdžan je granatirao južne granične prelaze Jermenije sa Iranom jutros između 10.00 i 10.15 po lokalnom vremenu, saopštio je jermenski ujedinjeni Infocentar. Azerbejdžan je tako još jednom prekršio sporazum o prekidu vatre, tvrdi Jerevan.

Jedan azerbejdžanski dron se srušio na teritoriji Jermenije, preneo je Armenpres.

Zbog najnovijeg kršenja prekida vatre i granatiranja državne granice Jermenije, iz ministarstva odbrane Jermenije su saopštili da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prinuđeni na odmazdu prema azerbejdžanskim vojnim snagama.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da su napori međunarodne zajednice da se uspostavi prekid vatre u zoni sukoba u Nagorno Karabahu ponovo propali, što je, kako je naglasio, rezultiralo civilnim žrtvama.

"Napori međunarodne zajednice o uspostavljanju prekida vatre, ovog puta uz posredstvo SAD, nisu uspeli. Tokom konstantnog granatiranja koje vrši Azerbejdžan danas su ubijeni i ranjeni civili u Arcahu (samoproglašenoj republici Nagorno Karabah)", naveo je Pašinjan na Tviteru, a prenosi TASS.

Baku tvrdi: Ubijen jermenski pukovnik

Pukovnik jermenske vojske Sergej Šakarjan ubijen je u akciji azerbejdžanske vojske, tvrdi ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Iz ministarstva u Bakuu su saopštili da su tokom 26. i 27. oktobra jermenske vojne strane prekršile sporazum o prekidu vatre, koristeći arsenal oružja, prenela je agencija Azertak.

Borbe su se nastavile u tri grada, a napadi jermenske vojske su odbijeni i "neprijatelj se povukao nazad i pretrpeo ljudske gubitke", dodaje se iz ministarstva odbrane Azerbejdžana.

"Kao rezultat akcije koju je izvela naša armija, uništeno je komandno mesto 18. motorizovane divizije jermenskih oružanih snaga. Među poginulima je bio i pukovnik Sergej Šakarjan, načelnik štaba divizije", saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Osim ljudskih gubitaka, jermenska vojska je izgubila i jedan tenk, 27 haubica, jedan protivvazdušni raketni sistem, radarsku stanicu i šest terenskih vozila, zaključuje se u saopštenju iz Bakua.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je juče Jermeniju za kršenje postignutog primirja, dok je i jermensko ministarstvo odbrane optužilo Baku da širi dezinforacije o kršenju primirja.

U ponedeljak ujutru stupilo je na snagu humanitarno primirje u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Prethodna dva prekida vatre, postignuta uz posredovanje Rusije, nisu se održala, a obe strane su se međusobno optuživale za njegovo kršenje.

Međusobne optužbe Jerevana i Bakua oko granatiranja naselja

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je danas jermensku vojsku da im je granatirala naseljena mesta u blizini Nagorno-Karabaha, a iste optužbe stižu i sa jermenske strane, koja tvrdi da Azerbejdžan granatira naseljena mesta u Nagorno-Karabahu.

Zvaničan Baku je optužio Jermene da su u noći između ponedeljka i utorka granatirali naseljena mesta na teritoriji Azerbejdžana i da se ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre, preneo je TASS.

"Koriste se razna oružja da se gađa naša vojska i naša naselja blizu ratne zone. Neprijateljski pokušaji su, međutim, uspešno odbijeni", rekli su iz odbrambene službe Azerbejdžana. Iz Jerevana stiže sličan ton.

"Lokalni sukobi su nastavljeni duž ratne zone. Odbrambene snage Artsaha (jermenski naziv za Nagorno-Karabah) nastavljaju sa borbenim zadacima kako bi održali kontrolu nad situacijom", navodi se u ministarstvu odbrane Jermenije.

Prema rečima ljudi iz informacionog centra za odbranu Artsaha, "azerbejdžanske oružane snage su koristile dronove, od kojih su neki oboreni od odbrambene vojske Artsaha."

"Granatiraju naseljena mesta, među kojima su gradovi Martuni i Martakert, kao i naselja u Askeran oblasti", navodi se u saopštenju jermenskih odbrambenih snaga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pašinjan: Ponovo propali napori o uspostavljanju prekida vatre

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2020

JEREVAN - Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da su napori međunarodne zajednice da se uspostavi prekid vatre u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu ponovo propali, što je, kako je naglasio, rezultiralo civilnim žrtvama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.