Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Feb.2020, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Srbija ne sme tolerisati deskriminaciju, posebno zbog događaja sa kraja 20. veka

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je danas da Srbija ne sme tolerisati "diskriminatorske pokliče pojedinaca" koji podstiču rasnu, nacionalnu i versku mržnju, posebno imajući u vidu događaje sa kojima se Srbija suočavala u poslednjoj deceniji 20. veka.

"Neko ko je preživeo toliko stradanja, kao što je slučaj sa našim građanima, mora pronaći razumevanja za one koji se nađu u sličnoj situaciji", naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

On je rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od početka migrantske krize Srbija pokazala spremnost da svakom građaninu koji se nađe na njenoj teritoriji obezbedi uslove dostojne čoveka i punu zaštitu njegovih prava.

"Činjenica je da je kroz našu zemlju do sada prošlo više od milion ljudi i dece i uprkos tolikom broju migranata potrebna pomoć nikome nije uskraćena", kazao je ombudsman.

Pašalić je podsetio da je u pogledu spoljnih migracija, Srbija tradicionalno emigraciono područje i da danas, kada je reč o njenim državljanima, važi za područje pretežne emigracije.

"Na njenoj teritoriji registrovani su imigraciona i tranzitna kretanja, kao i ostalom na celom zapadnom Balkanu", naveo je Pašalić.

Ombudsman je zaključio da u Srbiji trenutno boravi oko 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim centrima i centrima za azil, da veliki broj dece pohađa predškolske i školske ustanove, kao i da je svim migranitima obezbeđena zdravstvena zaštita.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaštitnik građana: Ne smemo tolerisati diskriminatorske pokliče

Izvor: Blic, 21.Feb.2020

Zaštitnik građana Zoran Pašalić u saopštenju koje je dostavio medijima podseća da je Srbija tradicionalno emigrantsko područje, te upozorava da ne smemo tolerisati diskriminatorske pokliče pojedinaca koji podstiču rasnu, nacionalnu i versku mržnju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.