Pašalić: Prava se štite i tokom vanrednog stanjaja

Izvor: B92, 31.Mar.2020, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Prava se štite i tokom vanrednog stanjaja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je u emisiji Osvrt na TV B92 da smeštaj u prviremenim bolnicama i karantini ispunjavaju uslove.

On je kao je rekao u emisiji obišao te objek i ocenio kao zadovoljavajuće, sa ispunjenim uslovima.

"Moram da kažem da se radi o privremenoj bolnici, da se napravi razlika od karantina i smeštaja, to su tri katerodije. To znači da će se u njoj nalaziti ona lica koja imaju dijagnostigfikovan virus i u lakšoj su fazi. Hala 1 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradskoj sajma spreman za prihvat 740 bolesnika, govori se o broju 3.000, ali tu su druge hale" , rekao je Pašalić.

Osoblje prolazi s jedne strane kad obavi posao, ne vraća se da ne bi došlo do širenja zaraze, ističe on.

Kako napominje i toaleti ispunjavaju uslove, a i ispunjen je i uslov komunikacije sa spoljnim svetom.

"Imate priključke za punjenje telefona, da mogu da komuniciraju, televizori za lakši boravak...", nabraja Pašalić.

"Ni karantini ni privremene bolnice nisu ni hoteli ni hosteli, ali ispunjavaju uslove za privremeni boravak. To nije naša ekskluziva, tako je već u zemljama koje se suočavaju, a to je sad nažalost već ceo svet", istakao je Pašalić.

Pašalić je govorio o prihvatnom centru ili karantinu u Subotici - ono što karantin mora da ispunjava to se tu nalazi: prihvatna ambulanta, više ulaza i izlaza da ne bi došlo do mešanja zdravih i zaraženih... Isti princip kao na Sajmu, rekao je on i dodao povodom fotografija lošeg stanja koje kruže mrežama:

"Ponavljam, nije na nivou hotela ili hostela. Uglavnom su prilkazivali da to nisu novi kreveti, ali oni su u funkciji i bilo nam je bitno da je u sanitarnoj funkciji. Imali smo i mi neke primedbe, ali imajte u vidu da je tu boravila vojska i renovirala."

Sada Zaštitnik građana radi sedam dana nedeljno.

"Važno nam je da se štite prava građana koje se štite u normalnim uslovima, a posebno u vanrednim situacijama. "

"Na šta se građani žale, kada bi krenuo da vam nabrajam to bi trajalo tri emsije. Posebno bih istakao za pomoć starijim licima, ostalo su iz pitanja radnih odnosa, prava majki."

Apelovao je na korektno izveštavanje.

"Znate da je bila intencija da se društvene mreže zabrane, nikad nisam bio za to, ali sam bio za to da se koriste za pravovremenog i tačnog izvetavanja, kako ne bi došlo do panike. Videli ste na primer karantin iz Subotice - najgore slike. To nije cela slika. Onda informišite o svemu. "

"Vanredna situacija je propisana takva kakva je, ali 17 prava apsolutno se ne mogu uskratiti ni tokom nje. I mi nadziremo kontrolu ne samo tih prava i onih koji mogu. Postavlajmo pitanje srazmere situacije i uskraćivanja", rekao je Pašalić-

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.