Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2019, 13:40

Pašalić: Ove godine ubijeno 28 žena, učiniti nasilje vidljivim

Pašalić: Ove godine ubijeno 28 žena, učiniti nasilje vidljivim

Zaštitnik građana upozorio je da je samo u toku ove godine, do novembra, izvršeno 28 slučajeva ubistava žena i podseća na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Zoran Pašalić je rekao da posebna pažnja treba da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje.

Pašalić je dodao da se institucionalnom zaštitom žena od nasilja bavi od 2004. godine, i da veliki problem predstavlja to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti da sa svojom decom napuste nasilnika, jer finansijski nisu obezbeđene, navodi se u saopštenju zaštitnika i dodaje da ako se ipak odluče na taj korak, prihvataju ekonomsku neizvesnost.

On je naglasio da do danas, na žalost, nije našao sluha kod nadležnih organa za pokretanje inicijative „Učinimo nasilje vidljivim“, pomoću koje bi se obezbedile kvalitetne medicinske dokaze, koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika.

Kako je rekao, on će nastaviti sa apelom za podršku te inicijative, jer je to jedini način da se obezbedi izvesnost kažnjavanja nasilnika. U najvećem broju slučajeva nadležni organi ne sarađuju na adekvatan način. Jedino sistemski i pravovremeni postupak će sprečiti nasilnike da deluju, ukazao je Pašalić.

Zaštitnik građana i njegovi zaposleni kroz prijem građana su se uverili da izostaje ona podrška koja je neophodna žrtvama nasilja.

Po pravilu, nasilje se stavlja u fokus institucija i društva kada ono eskalira u fizičko nasilje, ili dovodi do smrti, a manje se govori o učestalom verbalnom nasilju nad ženama, koje se sprovodi putem medija i društvenih mreža.

Zaštitnik građana ovom prilikom upućuje apel svim institucijama da se bave i nasiljem na društvenim mrežama i da nađu načina da spreče i sankcionišu svaki vid teškog vređanja žena, majki, supruga, istaknutih stručnjakinja u svom poslu.

Zaštitnik građana takođe skreće pažnju na one žene, koje se, trpeći višegodišnje nasilje u porodici i partnerskim odnosima, našle u situaciji da izvrše teško krivično delo i osuđene su na dugogodišnje zatvorske kazne.

Njima je neophodna posebna psihološka podrška. U posebno teškom položaju su i žene sa invaliditetom smeštene u ustanove socijalne zaštite, koje su najmanje zaštićene od potencijalnog nasilja.

Zaštitnik građana je uputio preporuke organima javne vlasti nakon što je u 30 ispitivanih slučajeva femicida, nasilja u porodici i partnerskim odnosima i zlostavljanja i zanemarivanja dece utvrdio brojne pojedinačne sistemske propuste.

Utvrđeno je da nije obezbeđen adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad, stručni radnici nisu pohađali neophodne obuke, a broj obuka za policijske službenike nije srazmeran broju policijskih službenika koji postupaju po prijavama nasilja.

I pored ostvarenog napretka i dalje izostaje saradnja i blagovremena efikasna razmena informacija između nadležnih organa.

Nadležni organi često nepravilno i neblagovremeno postupaju ili ne postupaju uopšte, a i dalje je prisutan snažan uticaj ličnih stavova na procene i odluke o postupanju.

Zaštitnik građana sa zabrinutošću primećuje da i pored više puta ponovljenih preporuka za odobrenje dodatnog zapošljavanja u centrima za socijalni rad, jer smanjenje broja stručnih radnika neposredno ugrožava osnovna ljudska prava uključujući i pravo na život.

Broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad mora se prilagoditi broju korisnika, a posebno broju slučajeva nasilja i slučajeva u oblasti zaštite dece, što je ključni preduslov za efikasnu borbu protiv nasilja prema ženama, ističe Pašalić.

Nulta tolerancija za nasilje prema ženama

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković posetio je danas Sigurnu kuću gde je razgovarao sa koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici, Vesnom Stanojević i štićenicama i poručio da se nasilje u Srbiji neće tolerisati.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, a Miličković je ocenio da je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dala pozitivne rezultate.

“Država danas odgovornije brine o žrtvama nasilja i trudi se da na sve načine osigura njihovu bezbednost. Policija je uvek siguran i pouzdan oslonac, ne samo štićenicama Sigurne kuće već i svim žrtvama nasilja u porodici, kao i svim građanima Srbije", rekao je Miličković, saopštila je opština Rakovica.

On je dodao da još dosta mora da se radi na prevenciji kako bi se sprečili uzroci nasilja, a ne posledice, kao i da se u borbu protiv nasilja mora uključiti čitavo društvo.

Miličković je istakao da se nadležne institucije sada odgovornije ponašaju prema žrtvama nasilja u porodici i podsetio da je sproveden veliki broj obuka i edukacija kako bi predstavnici policije, tužioci, socijalni radnici sada bili senzibilniji prema žrtvama nasilja, pre svega porodičnog nasilja.

“Želim da poručim svim građankama i građanima da nećemo tolerisati nasilje u Srbiji, ni prema ženama, ni prema deci, niti prema starima. Nećemo tolerisati pretnje koje siledžije i nasilnici upućuju ženama", istakao je on.

Rekao je i da su uvrede koje svakoga dana preko društvenih mreža upućuju ženama pojedini predstavnici SZS za svaku osudu.

"Ne možete napadati žene u Srbiji i očekivati podršku građana na izborima. Zato SZS i njima slični, koji vređaju, omalovažavaju i fizički nasrću na žene, novinarke i političarke, nikada neće dobiti podršku naroda”, poručio je Miličković.

Mališanima i korisnicama Sigurne kuće Miličković je doneo prigodne poklone.

Poseti sigurnoj kući prisustvovali su predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić, član Veća grada Beograda Filip Marjanović, narodne poslanice Dušica Stojković i Vera Jovanović.

Koordinatorka Savetovališta, Vesna Stanojević je zahvalila na poklonima kao i na pomoći i podršci u osnaživanju i osamostaljivanju štićenica Sigurne kuće.

Ona je podsetila da je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović nedavno inicirao sa Privrednom komorom Srbije organizaciju edukacija i radionica koje će pomoći ženama da se ekonomski osamostale, započnu svoj posao, završe obuku za korišćenje računara i engleski jezik.

“Trudimo se, zajedno sa svim nadležnim institucijama da ženama omogućimo što bolji boravak u Sigurnoj kući, ali i pripremu za izlazak, kako bi bile spremne za sve ono što ih očekuje kada napuste ovo mesto, tako da odavde izađu sa verom u sebe i nadom u bolji život. Naš zajednički cilj je da se ove žene osnaže, osamostale, dobiju neophodna znanja i da nastave da žive sa svojom decom dalje od nasilja koje su trpele”, istakla je Stanojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti

Miličković: Nadležne institucije se sada odgovornije ponašaju prema žrtvama nasilja, bilo koja vrsta istog mora biti sankcionisana

Izvor: Blic, 24.Nov.2019

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković posetio je danas Sigurnu kuću gde je razgovarao sa koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici, Vesnom Stanojević i štićenicama Sigurne kuće.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.