Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pas ljubimac: Obaveza i radost za sve ukućane

U kuću je stigao pas, a to će uticati na način života svih ukućana. Novi kućni ljubimac doneće mnogo radosti, svima, naročito deci, ali i nove obaveze.

Da bi suživot sa novim "članom porodice" proticao lako i vedro, važno je da se svi uklope u nova pravila kućnog reda.

Uzimanjem psa preuzimate odgovornost i brigu o njemu u narednih 10, 12 do 15 godina i zato je neophodno da o tome razgovaraju svi članovi porodice. Najpre mu odredite prostor u kući, stavite >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prostirku i jastuk za odmaranje. Idealno bi bilo da ga smestite u deo predsoblja, ali dalje od ulaznih vrata, kuhinje, trpezarije ili da mu napravite kutak na terasi ako nemate dvorište.

Novog ljubimca nipošto ne smete izolovati, jer će biti beskrajno tužan, a može postati i hirovit. Svaki pas je druželjubiv, voli da "komunicira" sa članovima porodice i da se mazi. Pravilo da su mali psi za stan, a veliki za dvorište ne važi, već je važno da životinju naučite da se prilagodi uslovima i ukućanima. Manje kuce su obično aktivnije, više trče i skakuću, često su i prgavije, dok su veliki psi mirniji i vole da leškare. Naravno, postoje izuzeci.

Deca će se najviše obradovati kućnom ljubimcu, ali mogu i brzo posustati kad je reč o svakodnevnoj šetnji, naročito kad zahladi. Zato je važno da im objasnite da životinja nije igračka koju će odbaciti kad im dosadi, već živo biće o kojem se moraju brinuti sa mnogo ljubavi i strpljenja. Istraživanja su pokazala da su deca koja se od malih nogu staraju o psima tokom života uspešnija jer brže stiču radne navike i emotivno sazrevaju, bolje se uklapaju u društvo i manje su egoistična. Ukoliko vaš ljubimac mora da ostane sam u kući nekoliko sati dnevno zbog obaveza ukućana, dobro bi bilo da nabavite još jednog psa da se ne bi osećao usamljeno. Pa razmislite i o tome ako imate uslova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.