Partnerstvo sa SAD

Izvor: RTS, 18.Feb.2010, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partnerstvo sa SAD

Srbija želi partnerske odnose sa SAD, rekao predsednik Boris Tadić posle razgovora sa američkim senatorima, istakavši da bezbedonosne agencije dve zemlje tesno sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala. Sa senatorima razgovarali premijer Cvetković i ministar Šutanovac.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa senatorima Sjedinjenih Američkih Država Džordžom Voinovićem i Džin Šahin o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i o Kosovu i Metohiji, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pres-služba predsednika Republike.

Predsednik Tadić je naglasio da Srbija želi partnerske odnose sa SAD, istakavši da bezbedonosne agencije dve zemlje tesno sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala, što je jedan od prioriteta Srbije u 2010. godini.

Tadić je naglasio da je cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da je Srbija podnela zahtev za kandidaturu za punopravno članstvo u Uniji.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, predsednik Tadić je ponovio da je to pitanje pred Međunarodnim sudom pravde, da Srbija nikada neće priznati nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova i da će mirnim, pravnim i diplomatskim putem braniti svoj integritet.

Predsednik Srbije naglasio je da se naša zemlja zalaže za najbolju regionalnu saradnju i da, uprkos neslaganju o pitanju Kosova i Metohije, sa zemljama u regionu postoji mnogo podudarnih tačaka zbog kojih će Srbija raditi na poboljšanju odnosa, navedeno je u saopštenju.

Susret Cvetkovića i senatora

Dve zemlje imaju dobre odnose, posle uspešne posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, rekao je premijer Mirko Cvetković u razgovoru sa senatorima Džordžom Voinovićem i Džin Šahin.

Premijer Cvetković zahvalio je SAD na podršci pristupanju Srbije EU i istakao da Srbija u što skorije vreme očekuje otpočinjanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

"Kada je reč o ekonomskoj saradnji SAD i Srbije, i pored činjenice da se SAD sa ulaganjima od oko 1,6 milijardi dolara nalazi među najvećim stranim investitorima u Srbiji, nisu iscrpljene mogućnosti za rast američkih investicija, posebno u oblastima informacionih tehnologija, biotehnologije i obnovljivih goriva", rekao je Cvetković.

Senatori Voinović i Šahin istakli su da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila veliki i vidljiv napredak i da je stabilnost zapadnog Balkana izuzetno važna, ne samo za EU, već i za ceo svet, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Saradnja u oblasti odbrane 

Najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i SAD, predstavlja saradnja u oblasti odbrane, ocenjeno je tokom razgovora srpskog ministra odbrane Dragana Šutanovca sa delegacijom Senata SAD.

"Obostrano je konstatovano zadovoljstvo nivoom saradnje u oblasti odbrane, koja predstavlja najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa SAD i Srbije", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U razgovorima je "zaključeno da treba nastaviti saradnju na izuzetno uspešnim programima, poput saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i u okviru Programa državnog partnerstva".

Voinović je posebno istakao dostignuti nivo saradnje Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, a izrazio je punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Šutanovac je upoznao delegaciju Senata SAD sa dostignutim stepenom reforme sistema odbrane Srbije, ističući da su prioriteti u narednom periodu završetak procesa profesionalizacije, modernizacija Vojske i intenzivnije učešće u multinacionalnim operacijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.