Parović: Ðurđev grubo prekršio statut stranke i ucenjivao

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2015, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parović: Ðurđev grubo prekršio statut stranke i ucenjivao

Predsednik Treće Srbije Miroslav Parović izjavio je danas da je iz stranke isključio dosadašnjeg generalnog sekretara Treće Srbije Aeksandra Ðurđeva, koji je i odbornik u Skupštini Grada Novog Sada kao i još dvoje odbornika te stranke Sunčicu Marković i Gorana Milenkovića, zbog grube povrede stranačke discipline.

Parović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da na osnovu Statuta stranke ima mogućnost da bez konsultacija sa bilo kim iz članstva izbriše sve >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << one članove koji naprave grubu povredu discipline, što su, kako je istakao, pomenuto troje učinili kada su u petak 4. jula samovoljno napustili sednicu Skupštine Grada i tako doveli u pitanje vladajuću koaliciju u gradu.

"Ovde je reč pre svega o Ðurđevu, dok su ostalo dvoje isključenih članova izmanipulisani od strane njega. Grubo kršenje discipline od strane Ðurđeva traje već nekoliko meseci. On je ucenjivao članove stranke, pretio im, a sve je kulminiralo u petak kada je izašao sa sednice gradske skupštine i sa sobom poveo još dvoje odbornika pa je vladajuća koalicija bila na ivici da nema većinu za izglasavanje nekih tačaka dnevnog reda na sednici na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta", rekao je Parović.

On je istakao da se javno izvinjava svim članovima stranke, ali i celokupnoj javnosti što je, kako je rekao, "bio bolećiv prema Ðurđevu" i što je  pokušavao da ga opravda "kada je u Skupštini šutnuo konobara ili kada je na nacinalnoj osnovi vređao novinare". Parović je napomenuo da za te događaje nije znao jer nije bio prisutan kada su se dešavali, ali da je naknadno utvrdio da su se zaista desili.

"Osećam veliku grižu savesti zbog svega toga i još jednom se izvinjavam celokupnoj javnosti. U isto vreme ponizno molim sve političke stranke da postupe poput nas i da iz svojih redova izbace kukolj, odnosno sve one koji se bahato ponašaju, bave ucenama i potkupljivanjima, kako bi upristojili političku scenu u Srbiji", rekao je Parović.

Potpredsednik Treće Srbije Miroje Jovanović je rekao da je šteta što predsednik Treće Srbije Miroslav Parović ranije nije koristio ovlašćenja koja mu Statut stranke daje, dodajući da takva ovlašćenja ima većina predsednika političkih stanaka u Srbiji.

Jovanović je naglasio da na osnovu Statuta stranke pravo da zakazuje sednice predsedništva ima jedino predsednik, ili zamenik predsednika, a kako je, po njegovim rečima, zamenik predsednika pre više od mese dana svojevoljno napustio stranku, predsednik je ostao jedini koji je ovlašćen za zakazivanje sednice predsedništva.

Na taj način Jovanović je odgovorio na Ðurđevov poziv za održavanje sednice predsedništva koji je Ðurđev uputio objavom na zvaničnom sajtu Treće Srbije. Taj sajt je, po tvrdnji Jovanovića, nezakonito uzurpiran od strane Ðurđeva.

Jovanović je pojasnio da je 6. juna održana sednica predsedništva stranke na kojoj je između ostalog doneta odluka da je predsednik Treće Srbije jedini ovlašćen za puštanje vesti i objava na zvaničnom sajtu stranke i da se bez njegovog znanja na sajtu ne sme ništa objavljivati.

"Bivši član Treće Srbije Aleksandar Ðurđev je uzurpirao sajt, na nedozvoljen način pribavio šifre i sada nam predstoji postupak u kome  ćese lice koje je nelegalno pribavilo šifre, voljom državnog organa prinuditi da te šifre ne koristi", rekao je Jovanović.

On je kao pravnik potvrdio da Statut, kao najveći pravni akt stranke, predsedniku stranke omogućava da u slučaju grubog kršenja discipline ili grube povrede ugleda stranke, bez konsultacija sa drugim stranačkim organima iz članstva izbriše članove koji su to učinili.

Parović i Jovanović su istakli da su zaprepašteni činjenicom da su pojedini aktivni i bivši članovi policije zajedno sa Aleksandrom Ðurđevim u prethodna dva meseca ispitivali pojedine članove Treće Srbije, naglasivši da će o tome zatražiti objašnjenje od strane Policijske uprave Novi Sad.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.