Parnice niko ne želi da vodi

Izvor: Blic, 08.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parnice niko ne želi da vodi

Živorad Dragičević bio je primoran da presavije tabak i tuži investitora Predraga Trbojevića od koga je kupio stan na Ceraku. Iako je pokušavao na razne načine, nije uspeo da raskine kupoprodajni ugovor i povrati 26.000 evra koje je uložio u kupovinu 31 kvadrata u ovom beogradskom naselju. Njegov i još 13 stanova nisu završeni na vreme, pa su kupci podneli krivične prijave zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza.

Dragićević je, još u aprilu, obilazeći gradilište na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kome je kaparisao stan za ćerku, saznao od komšija da je "investitor" pobegao i da je , u stvari, preprodavao već prodate stanove. Iz tog razloga je odlučio da slučaj preda sudu.

REKLI SU DA JE "POUZDAN"

- U zgradi u Prištinskoj 46 od vlasnici devet od 14 stanova podneli su zajedničku tužbu protiv investitora. Svi hoće da raskinu ugovore, pošto su rokovi odavno premašeni, a na gradilištu se već odavno ništa ne dešava. Zgrada je trebalo da bude završena 1.maja, a investitor je poslednji put obećao da ćemo svi dobijati, kao penale, mesečnu kiriju sličnog stana na toj lokaciji, ako radovi ne budu gotovi do 30. septembra. I od toga ništa nije bilo - kaže Dragićević, ogorčen što je poverovao da će za 900 evra po kvadratu moći da kupi pristojan stan.

On kaže da je ceo slučaj delovao ozbiljno, jer je stan kaparisao i isplatio 80 odsto od ukupne sume preko agencije "Dvor nekretnine".

- Rekli su mi da je u pitanju pouzdan čovek koji je već zidao u tom kraju, međutim, sve je ispalo drugačije - priča Živorad.

S druge strane, u agenciji "Dvor nekretnine", tvrde da je investitor imao uredne papire kada je dao stanove na prodaju. Nedostajala je samo prijava radova.

- Pretpostavljam da mu je nestalo novca i da su zato stali radovi. Ali, koliko ja znam na toj lokaciji će verovatno biti nastavljena izgradnja. Uzeće možda neko drugi da radi, stvarno ne znam. Postupak je na sudu i treba sačekati - bila je neodređena Sunčica Kovačević, direktorka agencije, u kratkoj izjavi za "Blic". Mobilni telefon "investitora" nedostupan je već izvesno vreme.

INSPEKTORI BEZ OVLAŠĆENJA

Ovaj slučaj, na žalost, nije usamljen. Mnogi koji se namere na povoljnije kvadrate u "sivoj fazi", "postupku dolegalizacije"... prođu kroz slične muke. Na kraju se, posle mnogo peripetija i problema, usele, ali uglavnom ne dobiju ono šta su i platili. Problem je što niko, pa ni građevinska inspekcija, zapravo ne obavezuje inevestitora i izvođača radova, kada će da završe projekat i time ispoštuju ugovorene obaveze sa kupcima. Naime, u građevinskoj dozvoli navodi se jedino datum početka radova. To potvrđuje i Dragana Pešić, načelnica građevinske inspekcije, koja navodi da su nadležnosti inspektora samo nepravilnosti izgradnje.

- Rokovi su u nadležnosti suda, jer te obaveze proističu iz ugovora. Mi nemamo nikakvu ingerenciju i zato građani samo tako mogu da isteraju ono što traže - pojašnjava naša sagovornica.

Iako u praksi ima mnogo slučajeva čekanja na izgradnje stanova i iako mnogi uglavnom vrte glavom pri pomisli na kupovinu "sumnjivog" stana građani, ipak, retko vode parnice protiv investitora sa kojima žele da raskinu saradnju, povrate novac ili dobiju obeštećenje. Iskustva upućenih govore da se od 100 slučajeva svega jedan se vodi između investitora i oštećenih građana.

Godina dana za sve papire

Pre kopanja temelja investitora čeka dug put pribavljanja građevinske dozvole. Neophodno je obezbediti 47 saglasnosti, potvrda, uverenja i rešenja... Procedura traje od deset meseci do godinu i više dana i to je najduži deo puta.

Osiguranje kao preventiva

Potencijalni kupci trebalo bi"dobro da provere investitore", ali se sve svodi na poverenje. U Srbiji ne postoje obavezna osiguranja kao što je u svetu praksa gde investitori moraju da osiguraju objekat, radnike, susedne kuće i zgrade. Zato svako i može da bude investitor bez obaveze da ima zakonske i bankarske garancije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.