Parlment usvojio sporni zakon VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 08:25

Parlment usvojio sporni zakon VIDEO/FOTO

Peking -- Kineski parlament je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednost za Hongkong kao odgovor na proteste u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Skoro 3.000 poslanika parlamenta usvojilo je zakon, koji je već izazvao reakcije SAD.

Američke vlasti su u sredu saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime se otvara put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997.

Interventna policija raspoređena je oko zgrade Zakonodavnog veća u Hongkongu.

Poslanici bi trebalo raspravljaju o nacrtu zakona koji bi kriminalizovao nepoštovanje kineske državne himne.

Zbog burne debate o nacrtu zakona, dva poslanika su udaljena sa sednice koja je potom odložena, prenosi Rojters.

Ako zakon o himni bude usvojen, svima koji budu vređali kinesku državnu himnu, biće zaprećena novčana kazna od 5.237 funti i zatvorska kazna do tri godine.

U sredu su zbog pomenutog i nacrta zakona o bezbednosti organizovani protesti zbog kojih je policija morala da upotrebi suzavac i uhapsi 360 demonstranata, a u toku večeri demonstranti su i dalje bili na ulicama tražeći nezavisnost od Kine uz obrazloženje "da je to sada jedini izlaz".

Podsetimo, Kina predlaže zakon u oblasti nacionalne bezbednosti kao odgovor na prodemokratske proteste prošle godine, koji su uneli najveće nemire u kinesku vladavinu od 1997. godine.

Ovo bi mogla da bude prekretnica za Hongkong, koja bi potencijalno mogla izazvati reviziju posebnog statusa u Vašingtonu i izazvati nove nemire.

SAD su u sredu zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o spornom zakonu bezbednosti koji Peking želi da bude uveden u Hongkongu, ali je Kina odbila održavanje sednice, saopštili su diplomatski izvori.

Zbog procedura uvedenih tokom pandemije korona virusa, svi video sastanci Saveta bezbednosti UN se organizuju na osnovu konsenzusa 15 članova.

Pre pandemije je svaki član Savet bezbednosti mogao da se protivi održavanju sastanka ako prikupi devet od ukupno 15 glasova.

"SAD su duboko zabrinute akcijama kineskog parlamenta koje suštinski podrivaju visok stepen autonomije i sloboda utvrđenih britansko-kineskom deklaracijom 1984. godine. UN su tu deklaraciju registrovale kao sporazum", navela je američka misija pri UN.

Dodala je da je u pitanju "hitan svetski problem" koji može da utiče na "međunarodni mir i bezbednost". Međutim, Kina je odbila održavanje tog virtuelnog sastanka, navela je misija SAD koja je kritikovala "nedostatak međunarodne transparetnosti i odgovornosti" prema tom pitanju. Kineska misija pri UN nije ništa komentarisala o američkom zahtevu za održavanje sastanka.

Američke vlasti su u sredu saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime otvara put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997.

Kineski parlament bi danas trebalo da usvoji nacrt zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu. Kritičari smatraju da je taj zakon protivan pravnom okviru "Jedna zemlja-dva sistema" kojim su Hongkongu garantovane šire slobode od drugih oblasti Kine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.