Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori i put u Evropu

Beograd -- Predstojeći parlamentarni izbori odrediće put Srbije u Evropu, ocenjuju analitičari.

Odziv građana na njima biće veći nego na referendumu o potvrđivanju ustava Srbije, ocenjeno je na okruglom stolu u Međunarodnom pres centru. Politikolozi, sociolozi, istraživači i predstavnici medija na skupu su istakli da se na izborima 21. januara bira između dva puta - "Srbija u Evropi" ili "Srbija crna rupa u Evropi".

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da ni DS ni DSS neće praviti postizbornu koaliciju sa radikalima.

"Ne vidim da je posle izbora moguća koalicija DS-a ili DSS-a kod izbora nove Vlade s radikalima. O svemu drugom postoji mnogo nepoznanica, u opticaju je nekoliko različitih scenarija, u zavisnosti od toga kako će se izbori završiti", rekao je Blagojević za Dnevnik.

On je ocenio da sukobi Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije u predizbornoj kampanji nisu neočekivani jer je reč o partijama s donekle različitim programskim orijentacijama i političkim opredeljenjima.

"Pitanje je samo koliko će daleko taj sukob ići jer, pošto izbori budu završeni, najverovatnije će ishod biti takav da će DSS i DS morati da sarađuju na formiranju Vlade", rekao je Blagojević.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović pretpostavlja da će od stranaka demokratskog bloka najviše mandata osvojiti DS i da će ona biti stožer nove vlade, ali da je tu vrlo bitno pitanje koalicinog potencijala stranaka, koji je, kako je rekao, mnogo bolji kod DSS-a nego kod DS-a.

On je kazao da političke partije moraju izvući pouku iz toga što broj apstinenata u Srbiji raste i što iznosi oko 60 odsto.

On je, međutim, uveren da će se njihov broj tokom predizborne kampanje smanjiti za 10 do 15 odsto, tako da se na izborima može očekivati odziv između 50 i 55 odsto.

Pavlović je dodao da se glavna utakmica vodi između Demokratske

stranke i Srpske radikalne stranke, ali da im se približila narodnjačka koalicija na čelu sa Demokratskom strankom Srbije.

Motivacija birača važan faktor

Predstojeći izbori će biti interesantni i zbog toga što će to biti prvi izbori na kojima su svi akteri već jednom bili na vlasti.

Predizborna kampanja, kako smatraju učesnici okruglog stola, svešće se na negativne stvari i partije neće moći da odgovore na suštinska pitanja koja se tiču budućnostri zemlje i građana.

"Kolika će izlaznost biti zavisiće isključivo od stranaka. Od njihove kampanje tj. na šta će se u njima fokusirati i ako pogode ono što interesuje birače izaznost će biti velika", kaže Marko Blagojević iz Cesida.

Stranke tzv. demokratske orijentacije, prema rečima sociologa Srećka Mihajlovića, već na samom početku svoje kampanje napravile su pogrešan korak.

"One kažu da su njihovi glavni protivnici nacional-socijalne partije a onda umesto njih napadaju se međusobno čime umanjuju šanse i nade birača da će posle izbora napraviti koaliciju".

Efekti prediizborne kampanje mogu da motivišu 10-15 odsto birača da izađu da glasaju dok će glavna izborna utakmica biti između Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, zaključili su učesnici okruglog stola.

Prioriteti građana

Profesor FPN-a Zoran Stojiljković rekao je da će izlaznost građana zavisiti od toga koliko će stranke u kampanji voditi računa o prioritetima građana.

Građani će se na izborima opredeljivati prema iskustvu, jer su sve stranke koje učestvuju na njima već bile na vlasti, rekao je sociolog Vladimir Vuletić i ocenio da će sve stranke voditi negativnu kampanju i isticati propuste i greške protivnika.

On je naglasio da stranke tragaju za alternativama, što se vidi iz potenciranja stručnosti i svođenja politike na čist marketing.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić je kazao da će jedina nepoznanica na izborima biti efekti koju će proizvesti kampanja koalicije okupljene oko Liberalne demokatske partije i G17 Plus, ali da je uveren da će DS i DSS formirati vladajuću koaliciju posle izbora.

Komentarišući kampanju političkih stranaka, Nikolić je rekao da je glavni cilj kampanje DS "ići protiv radikala", da je DSS krenula u "mlaku kampanju" predstavljanjem izveštaja rada Vlade. On je dodao i da DSS ističe tvrd patriotski stav prema svetu, čime oduzima glasove radikalima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.