Parlamentarna saradnja Srbije i Turske

Izvor: RTS, 15.Apr.2013, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarna saradnja Srbije i Turske

Srbija i Turska treba da unapređuju bilateralnu i ekonomsku saradnju, jačaju parlamentarne odnose, što je od velikog značaja za čitav Balkan, saglasili se predsednici parlamenata Srbije i Turske Nebojša Stefanović i Džemil Čiček. Čiček se sastao i sa premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom Sulejmanom Ugljanininom.

Predsednici parlamenata Srbije i Turske Nebojša Stefanović i Džemil Čiček složili su se da dve države treba da unapređuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilateralnu i ekonomsku saradnju, jačaju parlamentarne odnose, što je od velikog značaja za čitav Balkan. Najavljeno je i potpisivanje sporazuma o čvršćoj saradnji dve skupštine.

Srbija tokom pregovora u Briselu pokazala je spremnost za suštinski iskorak i istorijski kompromis, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom razgovora sa predsednikom turskog parlamenta Džemilom Čičekom.

Nikolić je ponovio stav Srbije da se nastavkom pregovora može doći do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, saopšteno je iz kabineta predsednika.

U saopštenju se navodi da su se Nikolić i Čiček saglasili da je unapređenje saradnje Srbije i Turske u interesu građana obe države.

Nikolić je dodao i da se nova Vlada Srbije potrudila da u zemlji stvori poslovni ambijent koji će biti pogodan za investitore.

Predsednik Skupšine Srbije Nebojša Stefanović preneo je novinarima posle susreta u Domu Narodne skupštine da Srbija ima snažnu podršku Turske za njeno pridruživanje EU.

Prema njegovim rečima, poseta parlamentarne delegacije Turske je jedan od prvih koraka ka unapređenju saradnje dve zemlje koja će u narednom periodu biti sve intenzivnija.

Stefanović je precizirao da će se parlamentarna saradnja razvijati kroz rad poslaničkih grupa prijateljstava i parlamentarnih odbora.

Predsednik Velike Narodne skupštine Turske Čiček podvukao je dobre odnose svoje zemlje sa Srbijom i naglasio da su od velike važnosti za, kako je naglasio, očuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta na Balkanu.

Naveo je da je svom domaćinu predočio zahteve Vlade Turske koji se tiču želje te zemlje da postane privremeni kandidat za Savet bezbednost UN 2015. godine, da uđe u Komitet Unesko za zaštitu kulturne baštine, kao i zahtev za otvaranje kulturnog centra Turske u Beogradu i konzularnog predstavništva u Novom Pazaru.

Čiček je dodao da je za Tursku od velikog značaja podrška Srbije za organizaciju letnjih olimpijski igara u Istanbulu 2020. godine.

Saradnja ne donosi dobit samo stanovnicima dve zemlje, nego poboljšava životni standard građana svih zemalja u regionu. Srbija i Turska su dve prijateljske zemlje koje spajaju zajednička kultura, istorija i geografija i naša je obaveza da još više razvijamo odnose", ukazao je Čiček.

Predsednik turske skupštine podsetio je da su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić nedavno posetili Tursku i dodao da saradnja zvaničnika utire put budućoj saradnji i boljem razumevanju dva naroda.

On je dodao da je predsedniku srpske skupštine predložio da prilikom njegove naredne posete Turskoj bude potpisan protokol o saradnji dva parlamenta, što je, kako je dodao, predsednik Skupštine Srbije prihvatio.

Čiček je novinarima preneo i da je tražio podršku u vezi sa formiranjem skupštinskog protokola za Jugoistočnu Evropu, čiji će obrisi biti poznati na Međuparlamentarnoj konferenciji u Ohridu 20. maja.

Dačić: Prostor za unapređenje ekonomske saradnje

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i predsednik Velike narodne skupštine Turske Džemil Čiček ocenili su da postoje dobri uslovi za značajno unapređenje ekonomske saradnje između Turske i Srbije, saopšteno je iz Vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

"Naš interes je da poboljšamo ekonomsku saradnju i za to postoje velike mogućnosti posebno u tekstilnoj, automobilskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i u oblasti energetike i poljoprivrede", istakao je premijer Dačić.

Čiček je poručio da Ankara snažno podržava evropski put Srbije i ukazao je na potrebu za jačanjem saradnje parlamenata dveju država, navedeno je u saopštenju.

Predsednik turskog parlamenta sastao se i ministrom i kopredsednikom Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske Sulejmanom Ugljaninom.

Čiček je u razgovoru sa Ugljaninom istakao da je Turska posebno zainteresovana za investiranje u Sandžaku i da je za to potrebna pre svega politička stabilnost.

Čiček je u razgovoru s  rekao da je u Sandžaku "potreban svež vazduh i na političkoj i na verskoj sceni", saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Znamo koliko se vi zalažete za taj region i biće nam čast da vam pomognemo u građenju jedinstva u Sandžaku i u njegovoj izgradnji", rekao je Čiček.

Predsednik turskog parlamenta je rekao da je njegova zemlja bila i biće posvećena sve boljim odnosima sa Srbijom i da očekuje da turski privrednici sve više ulažu ovde.

Ugljanin je rekao da je za Sandžak najbitnija infrastruktura, a Čičeka je upoznao i o mogućnostima ulaganja u druge delove Srbije, kao što su Smederevo ili Jagodina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.