Parlamentarci iz celog sveta stižu u Beograd – turizam prati diplomatiju

Izvor: RTS, 13.Okt.2019, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarci iz celog sveta stižu u Beograd – turizam prati diplomatiju

Beograd će ove nedelje ugostiti 2.000 parlamentaraca iz čitavog sveta. Večeras, u 19.30 svečano će biti otvoreno 141. zasedanje Interparlamentarne unije, koje će trajati do petka. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da to nije značajano samo na političkom i diplomatskom nivou, već predstavlja i turistički i privredni potencijal.
Zasedanje u Beogradu istorijski je značajno, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održava 130 godina od osnivanja te najstarije i najveće međunarodne parlamentarne asocijacije, koja danas ima 179 punopravnih članica.

Maja Gojković kaže za RTS da će Beograd biti domaćin 80 predsednika i 60 potpredsednika parlamenata, koji će predvoditi delegacije u kojima će biti ukupno preko 2.000 učesnika.
Zbog velikog broja učesnika, ovo okupljanje predstavlja, pored političkog i diplomatskog, i veliki turistički i privredni potencijal.
"Dve hiljade ljudi će upoznati Srbiju i Beograd, mi ćemo se potruditi da pokažemo i više od politike značajnim gostima našeg grada i države", rekla je Gojkovićeva.
Za temu zasedanja zemlja domaćin je odabrala ulogu parlamenata u jačanju međunarodnog  prava.
"Mi smo predložili temu o ulozi međunarodnog prava i poštovanja međunarodnog prava i šta to mogu da učine nacionalni parlamenti da bi se međunarodno pravo danas više poštovalo, sa posebnim osvrtom na dešavanja u regionu i koliko je međunarodni dijalog neizbežan alat za rešavanje problema", navela je Maja Gojković istakavši da će na kraju zasedanja biti usvojena Beogradska deklaracija.
U Beogradu će prvi put boraviti i predstavnici dalekih država koje nisu priznale Kosovo, ili su povukle priznanje. 
"Posebnu pažnju posvećujem pitanju Kosova i Metohije, imamo veliku zahvalnost prema vladama i predsednicima zemalja koje ne priznaju Kosovo. Razgovaramo i o aktuelnim događajima, podršci dijalogu kome teži Beograd i razgovorima o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije poput Interpola", rekla je Gojkovićeva.
Ukazuje da Beograd ima podršku i tradicionalnih prijatelja koji se sećaju vremena kada smo bili članovi Nesvrstanih, i kada im je Beograd pružao podršku u borbi za slobodu i nezavisnost. Oni su na strani Srbije i neće glasati protiv interesa naše države, poručila je Maja Gojković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gojković: Interparlametnarna unija ima politički, turistički i privredni značaj za Srbiju

Izvor: Blic, 13.Okt.2019

U Beogradu će večeras biti svečano otvorena 141. Interparlametnarna unija (IPU), a predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković kaže da će Beograd do 17. oktobra ugostiti 80 predsednika i 60 potpredsednika parlamenata koji će predvoditi delegacije u kojima će biti ukupno više od 2.000 učesnika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.