Parlament usvojio novi izborni zakon u Albaniji

Izvor: Southeast European Times, 20.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament usvojio novi izborni zakon u Albaniji

Često ogorčeni protivnici, albanske demokrate i socijalisti jednako gledaju na ključno pitanje izborne reforme. Manje stranke se međutim žale na nepravdu.

20/11/2008

Jolinda Koci za Southeast European Times iz Tirane -- 20/11/08

Parlament je u utorak (18. novembra) usvojio novi izborni zakon konsenzusom između vladajuće Demokratske partije i glavne opozicione stranke Socijalističke partije (SP), u nadi da će osigurati slobodne i poštene izbore narednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << proleća.

Novi zakon koji je zasnovan na evropskim modelima dobio je 112 glasova u parlamentu koji broji 140 mesta. "Ovaj zakon biće zapamćen ne samo zato što će obezbediti slobodne i poštene izbore, nego kao odličan primer političke saradnje", izjavio je demokrata Ilir Rusmajli, kopredsedavajući komisije koja je izradila nacrt zakona.

Izbornim zakonom dovršava se zakonski okvir kojim se postavlja osnova za implementaciju novog izbornog sistema.

Mada su se dve glavne stranke u aprilu složile da izmene trenutni zakon, proces je zastao u svetlu protivljenja manjih stranaka koje su protestovale zbog svog izostavljanja iz izbornih komisija, u skladu sa novim zakonom. Oni takođe kažu da će novi regionalni sistem proporcijalne zastupljenosti u velikoj meri smanjiti broj njihovih mandata na opštim izborima sledeće godine.

U međuvremenu, mnogi eksperti kažu da je uloga manjih stranaka prema postojećem sistemu problematična. Demokrate i SP suočavaju se sa optužbama da su nepošteno jačali savezničke manje stranke da bi povećale sopstvene baze moći u parlamentu.

Deset članova stranaka, uključujući lidera Socijalističkog pokreta za integraciju i bivšeg premijera Iljira Metu, organizovalo je osmodnevni štrajk glađu u znak protesta.

"Ovo je krivično delo protiv ustava i demokratije", izjavio je Meta okupljenim demonstrantima koji su uzvikivali "Sramota" ispred zgrade parlamenta.

"Vi odobravate zakon o krađi i podrivate izbore 2009. godine", rekao je u parlamentu bivši saveznik premijera Salija Beriše Nard Ndoka, pre okončanja štrajka.

Održavanje slobodnih i pravednih izbora je zahtev koji je EU često postavljala Albaniji, a koji je Evropska komisija ponovo pomenula u svom poslednjem izveštaju o Albaniji, objavljenom ranije ove nedelje. Albanija tek treba da održi izbore koji neće biti osporavani i koji ispunjavaju međunarodne standarde. Posmatrači smatraju da će sledeći opšti izbori koji se očekuju u junu predstavljati test spremnosti Albanije za dalju evropsku integraciju.

Predstavnik OEBS-a u Albaniji Robert Boš u ponedeljak je pozvao političke stranke da unaprede novi izborni zakon. "Svaki diskriminatorni element treba da se isključi", rekao je Boš.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.