Parlament u ponedeljak glasa o poverenju Kurcovoj vladi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament u ponedeljak glasa o poverenju Kurcovoj vladi!

Dan odluke za vladajuće stranke u Austriji

Austrijski parlament održaće vanrednu sednicu o aktuelnoj krizi austrijske vlade u ponedeljak, nakon izbora za Evropski parlament, saopštio je danas predsednik skupštine Volfgang Sobotka, a opozicija kritikuje toliko čekanje jer planira podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila je za sutra vanrednu sednicu parlamenta, ali je Sobotka odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se ona održi u ponedeljak, kako se ne bi remetili izbori za Evropski parlament.

SPO, Neos, i lista "Ject" protestovale su protiv odluke o zakazivanju vanredne sednice za ponedeljak, ali je Sobotka iskoristio svoje pravo predsednika skupštine za određivanje termina po svom mišljenju.

Sobotka je ukazao da će vanredna sednica biti posvećena unutrašnjopolitičkoj situaciji, a ne EU, pa je iz poštovanja prema partijama koje vode predizbornu kampanju odlučio da im ne oduzima prostor u javnosti.

To što je odredio termin bez podrške opozicije obrazložio je "državno-političkom odgovornošću" u cilju doprinosa stabilnosti zemlje.

Na toj sednici SPO i liste "Ject" podneće zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Poslanici Neos-a najavili su da neće podržati taj zahtev, jer smatraju da treba dati šansu prelaznoj vladi do prevremenih izbora, ali je stav Slobodarske partije (FPO), doskorašnjeg koalicionog partnera Kurca otvoren.

Naime, ukoliko FPO iskaže nepoverenje vladi, zajedno sa dve opozicione stranke, Kurc bi morao da napusti mesto kancelara, i predsednik Austrije morao bi da da nekom drugom da formira prelaznu vladu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.