Parlament u krizi zbog rasipnih poslanika

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament u krizi zbog rasipnih poslanika

Kulminirao skandal zbog prekomernih troškova poslanika britanskog parlamenta. Premijer Gordon Braun poziva na korenite reforme sistema, a opozicija traži prevremene izbore. Grupa poslanika zahteva ostavku predsednika parlamenta.

Britanski premijer Gordon Braun pozvao je danas na korenitu reformu sistema kako bi se umanjile posledice skandala zbog prekomernih troškova poslanika parlamenta na račun države, koji je ugrozio ugled kako vladajuće, tako i glavnih opozicionih stranaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Braun je, u intervjuu televiziji "Skaj njuz", rekao da je "razljućen i zaprepašćen" otkrićima o ogromnim troškovima poslanika, koji su refundirani iz državnog budžeta.

"Moraćemo da sprovedemo reformu iz korena", naglasio je Braun, dodajući da se nada da će uspeti da "postigne konsenzus u zemlji o tome šta treba učiniti kako bi se politički sistem iz temelja očistio".

Skandal sa troškovima poslanika ugrozio je popularnost svih parlamentarnih stranaka, ali naročito Braunovih laburista, koji su na vlasti od 1997. godine, a podrška im je već drastično opala u vreme kada se Britanija bori sa najtežom recesijom od vremena Drugog svetskog rata.

Lider najveće britanske opozicione Konzervativne partije Dejvid Kameron pozvao je premijera Brauna da raspiše prevremene izbore, jer je zemlja paralizovana skandalom zbog preteranih troškova poslanika.

Kameron je pozvao i glasače svih partija da peticijom traže da se opšti izbori održe odmah posle lokalnih izbora 4. juna i izbora za institucije Evropske unije.

Opšti izbori bi trebalo da se održe juna 2010. godine.

Britanski poslanici traže ostavku predsedavajućeg

Opozicioni konzervativci pripremili su zahtev za izglasavanje nepoverenja predsedniku parlamenta Majklu Martinu, koji se borio protiv objavljivanja podataka o zahtevima poslanika za refundiranje troškova.

Martin, koji dolazi iz redova laburista, izabran je 2000. godine, a kritikovan je zbog zanemarivanja upozorenja o potrebi reforme sistema trošenja poslaničkih sredstava i pokušaja blokade objavljivanja tih troškova.

Konzervativni poslanik Daglas Kresvel, koji je zajedno sa 14 poslanika iz tri najveće britanske partije pozvao Martina da podnese ostavku, rekao je da nije u pitanju "traženje žrtvenog jarca, već način da se vrati poverenje javnosti u parlament i političare".

I sam Martin je kritikovan zbog troškova, među kojima je korišćenje novca poreskih obveznika za plaćanje taksija supruzi koja je išla u kupovinu.

"Molim vas dozvolite mi da svakoj ženi i muškarcu u Ujedinjenom Kraljevstvu kažem da smo ih zaista gadno izneverili. Moramo svi da prihvatimo krivicu, i to da sam u krajnjem slučaju donekle doprineo situaciji, veoma mi je žao", rekao je Martin.

Među opozicionim poslanicima Martin je neomiljen i zato što je prošlog novembra dopustio policiji da pretraži kancelarije poslanika, prkoseći viševekovnoj tradiciji koja zabranjuje policiji da uđe u parlament bez dozvole poslanika.

Ukoliko se uvaži zahtev 15 poslanika, Martin bi bio prvi smenjeni predsedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta još od 1695. godine, kada je Džon Trevor smenjen zbog primanja mita.

Skandal pojačao nepoverenje u političare 

Otkrića o trošenju novca poreskih obveznika dodatno su pojačala nepoverenje javnosti u političare i razljutila ljude koji imaju problema da sastave kraj s krajem tokom ozbiljne recesije.

Skandal je, uz recesiju, dodatno umanjio podršku laburistima, a Gordon Braun je, prema najnovijim istraživanjima, najnepopularniji premijer u poslednjih 65 godina.

U pokušaju da povrati poverenje birača, Braunova vlada je najavila da će objaviti troškovnike svih ministara u toku sledeće sedmice.

Novi detalji u skandalu pokazuju da su neki poslanici koristili javni novac za otplaćivanje hipoteka, popravku teniskih terena, kupovinu luksuznog nameštaja, pa čak i za troškove poput zamene sijalica u svojim kućama, čišćenje bazena, i kupovine hrane za kućne ljubimce.

Britanske novine objavile su da su veliki sponzori vladajuće Laburističke partije zapretili prestankom njenog finansiranja, što bi ograničilo raspoloživa sredstva te veoma zadužene stranke za opšte izbore 2010. godine.

Skandal oko trošenja novca poreskih obveznika je otvorio dnevnik "Dejli telegraf", blizak konzervativcima, koji je došao do diska sa zahtevima poslanika za refundiranje troškova i objavljuje ih već danima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.