Parlament radio do dva iza ponoći

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament radio do dva iza ponoći

Posle skoro četiri sata javljanja opozicionih poslanika isključivo po poslovniku, nešto pre dva sata ujutro završen je rad Skupštine Srbije, a nastavak sednice zakazan je za utorak u 10 sati.

Predstavnici poslaničkih klubova u Skupštini Srbije nisu uspeli večeras da se dogovore o terminu sednice na kojoj bi se raspravljalo o Predlogu budžeta za 2009. godinu, jer je osnovni problem na koji način završiti tekuću sednicu na kojoj treba da se raspravlja o još 160 amandmana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Posle sastanka s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da je parlamentarna većina spremna da radi duže, kako bi do četvrtka zvaršili sednicu koja je u toku.

Poslanici radikala i DSS nezadovoljni što je predsednik parlamenta Slavica Đukić Dejanović produžila rad sednice koja je počela juče ujutru u 10 sati i posle završetka radnog vremena u 18 časova, ali nije precizirala do kada, javljali su se skoro četiri sata po poslovniku.

Tokom rada, kada je debata tekla po dnevnom redu, poslanici opozicije su tražili da se Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava povuče iz procedure, ocenivši da će smanjenje broja sudova, kako je zakonom predviđeno, imati negativne posledice po građane i proizvesti haos u pravosuđu.

Opozicija je isticala da ne postoje jasni kriterijumi na osnovu kojih je predlagač zakona došao do rešenja o ukidanju pojedinih sudova u Srbiji, a u prilog tome da je zakon loš, navedeno je  i to što su veliki broj amandmana podneli i poslanici vladajuće koalicije.

Reorganizacija mreže sudova

Reorganizacija mreže sudova u Srbiji bila bi uspostavljena od 1. januara 2010. godine, a predviđa formiranje Vrhovnog kasacionog suda, dok će kao sudovi posebne nadležnosti biti ustanovljeni privredni sudovi, apelacioni sudovi, prekršajni, viši prekršajni i Upravni sud.

Opštinski sudovi, kojih u Srbiji trenutno ima 138, biće reorganizovani u osnovne sudove, kojih će biti 34.

Organi za prekršaje biće reorganizovani u 44 suda za prekršaje, koji će činiti deo sudske vlasti.

U Srbiji će biti formirano 26 viših sudova, 16 privrednih i četiri apelaciona suda.

Apelacioni sudovi, na koje će preći deo nadležnosti okružnih sudova, biće formirani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Prema Predlogu zakona, organi za prekršaje bili bi reorganizovani u 44 suda za prekršaje, koji bi činili deo sudske vlasti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Blokada Skupštine ugrožava budžet

Izvor: Mondo, 09.Dec.2008

Neuspele konsutlacije sa šefovima poslaničkih grupa o daljem radu Skupštine u kojoj sinoć i danas nije razmotren nijedan amandman. Do Nove godine treba da se usvoji budžet i raspravlja o nepoverenju Vladi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.