Parlament o zakonima iz oblasti zdravstva

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o zakonima iz oblasti zdravstva

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres seta zakona iz oblasti zdravstva, a sutra će raspravljati o nešto manje od 300 amandmana na set pravosudnih zakona.
Danas se vodila rasprava o izmenama tri zakona iz oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.
To >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.
Predloženim izmenama predviđeno je, pored ostalog, da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.
Nova zakonska rešenja u oblasti zdravstva doprineće višem nivou kvaliteta zdravstvenih usluga i unapređenju rada zdravstvenih ustanova, ali i boljem položaju trudnica, rekao je u svom obraćanju poslanicima ministar Lončar.
Ministar zdravlja je pojasnio da je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno da će u buduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prabacivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranica, kako je do sada bio slučaj.
To je, prema njegovim rečima, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava, a novim rešenjem trudnice će biti u boljem položaju.
Lončar je predstavio još jednu izmenu u tom zakonu, prema kojoj će potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu biti izdavana na period do kada je osiguranik upućen na rad u inostranstvo, a ne do 12 meseci kako je do sada bilo.
Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predviđeno je da dan stupanja na snagu tog zakona umesto 1. januar 2016. godine bude godinu dana kasnije.Sutra će na dnevnom redu biti razmatranje amandmana koje su poslanici podneli na devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa. a njih je podneto nešto manje od 300 amandmana. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanici pitaju o otetima u Libiji i službama bezbednosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2015

Poslanici u Skupštini Srbije danas su na početku zatražili obaveštenja od predstavnika vlade o otetim službenicima srpske ambasade u Libiji, izveštajima službi bezbednosti koji treba da se dostavljaju predsedniku države, o kršenju Statutu opštine Vračar i nostrifikaciji fakultetskih diploma...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.