Parlament o zadužbinama

Izvor: RTS, 18.Nov.2010, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o zadužbinama

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o transportu opasnog tereta, i počela razmatranje amandmana na Predlog zakona o zadužbinama i fondacijama.

Poslanici republičkog parlamenta završili su pretres amandmana na Predlog zakona o transportu opasnog tereta i počeli raspravu u pojedinostima o predloženom zakonu o zadužbinama i fondacijama u pojedinostima.  Na taj zakonski predlog podneto je 117 amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 21.

Tokom rasprave o amandmanima predložena rešenja uglavnom su kritikovali radikali, koji su ocenili da je zakon loš i neprimenljiv, a da pri tome reguliše materiju koja je veoma ozbiljna, jer transport opasnog otpada može da proizvede opasne posledice po građane zbog čega ga, kako smatraju treba povući iz procedure.

Oni su predložili da se odredbe tog akta ne primenjuju na transport opasnog tereta, koji se obavlja vozilima vojnih snaga drugih država i organizacija koje prema posebnom sporazumu koriste saobraćajnu infrastrukturu Srbije.

Taj amandman je Vlada Srbije odbila uz obrazloženje da je to u suprotnosti sa obavezama koje je Srbija preuzela na osnovu posebnih sporazuma sa drugim državama.

Poslanici SRS su tražili i da se šteta koja nastane prilikom transporta opasnih materija nadoknađuje imovinom učesnika u transportu koji je štetu izazvao, ukoliko ne može na drugi način, što je vlada takođe odbila.

Radikali su amandmanom predložili i da Uprava za transport opasnog tereta podnosi izveštaj o radu na svakih šest meseci ministru nadležnom za poslove zdravlja i rada i zapošljavanja, što je resorni ministar Milutin Mrkonjić prihvatio.

Predlog zakona o zadužbinama i fondacijama predviđa postojanje zadužbine i fondacije kao nedobitnih nevladinih organizacija, koje se osnivaju dobrovoljno i samostalne su u određivanju ciljeva i koji ne smeju biti u suprotnosti sa pravnim poretkom, niti usmereni na nasilno rušenje ustavnog poretka i teritorijalne celovitosti Srbije, kršenje ljudskih prava ili izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Cilj donošenja novog zakona o zadužbinama i fondacijama, kako je navela Vlada Srbije, jeste da omogući pravni okvir koji će biti podsticajan za razvoj zadužbinarstva i fondacija, kao i za njihovo transparentno upravljanje i poslovanje.

Poslanička pitanja

U delu rezervisanom za poslanička pitanja, Ivan Andrić iz Liberalno-demokratske partije reagovao je na sinoćnje gostovanje bivšeg američkog ambasadora Vilijem Montgomerija u emisiji "Svedok" na RTS-u, nazivajući je skandaloznom.

Andrić tvrdi da Mongomeri "lažima i zataškavanjima pokušava da spreči istragu o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića i to samo dan, dva pošto je tužilac pokrenuo istragu o tome, samo nekoliko nedelja pošto su pravdi dostupna braća Simović i nekoliko dana pošto su majka i sestra pokojnog premijera podnele krivične prijave protiv Vojislava Koštunice".

Montogomerijev motiv za iznošenje neistine je, kako tvrdi poslanik LDP-a, u tome što u Srbiji ima zajedničke firme sa "saradnicima Vojislava Koštunice i Mirjane Marković, Gradimirom Nalićem i Goranom Matićem".

Andrić postavlja pitanje koji je motiv direktora RTS-a da Montgomeriju otvori prostor za tako nešto i najavljuje da će, kao član Programskog odbora RTS-a, zahtevati održavanje sednice tog tela. Poslanik LDP-a je pozvao i Vladu, predsednika Republike, ministre pravde i tužioce da reaguju.

Poslanik Nove Srbije Zlata Đerić pitala je premijera Mirka Cvetkovića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića šta Vlada čini za rešavanje pitanja imovine Srba u Hrvatskoj, navodeći primer firme "Boreli" i lokale čiji je vlasnik u Hrvatskoj, a koji se prodaju širom Srbije.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović naveo je da posle mesec i po dana ta stranka nije dobila odgovor šta je sa krivičnom prijavom koju je podnela protiv predsednika opštine Zemun Branislava Prostrana i bivšeg odbornika SRS-a Steve Živanovića.

SRS je Prostrana i Živanovića iz Srpske napredne stranke optužio za pokušaj kupovine odbornika kako bi zadržali vladajuću većinu u toj beogradskoj opštini.

Poslanici su juče završili pretres amandmana na četiri zakonska predloga iz oblasti ekonomije, odnosno predložene izmene zakona o turizmu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, o Agenciji Republike Srbije za osiguranje i finansiranje izvoza i o Fondu za razvoj Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.