Parlament o setu zakonskih predloga

Izvor: RTS, 27.Apr.2010, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o setu zakonskih predloga

Poslanici razmotrili amandmane o službenoj upotrebi jezika i pisama, o opštem upravnom postupku i iz oblasti poljoprivrede. Najviše rasprave bilo je o izmenama Zakona o veterinarstvu. Parlament sutra raspravlja o objavljivanju zakona i izdavanju Službenog glasnika.

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o amandmanima na izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata i izdavanju Službenog glasnika Republike Srbije nastaviće sutra.

Poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su razmotrili amandmane na izmene Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, kao i amandmane na izmene Zakona o opštem upravnom postupku.

U prepodnevnom delu razmotreni su amandmani na tri predloga zakona iz oblasti poljoprivrede, a najviše rasprave bilo je o izmenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Završena je i rasprava o amandmanima na Predlog zakona o organskoj proizvodnji i na Predlog zakona o obavljanju savetodavnih i stručnih poslova u oblasti poljoprivrede.

Vlada Srbije je od 57 prihvatila tri amandamana na Predlog izmena i dopuna zakona o veterinarstvu, a pored opozicije, primedbe su imale i pojedine stranke vlađuće koalicije, pa su poslanici SPS-JS zatražili da se u zakon uvede zanimanje strukovni veterinastki tehničar, jer je taj obrazovni profil u Srbiji akreditovan.

Opozicioni poslanici ukazali su na niz tehničkih grešaka i nepreciznosti kada je reč o dijagnostici. Naveli su da je u predloženim zakonskim rešenjima ostavljeno previše prostora za rad na crno i ukazali da zakon u praksi neće biti primenjiv.

Radikali su ukazali da bi veterinari trebalo da vode istoriju bolesti svojih pacijenata, a ne vlasnik životinje, i da su zbog usklađivanja sa evropskim standardima zanemarene potrebe seljaka u Srbiji.

Iz DSS-a su upozorili na greške koje postoje u Centralnoj bazi podataka i izneli primedbe na organizaciju službi zoohigijene, dok su poslanici SNS-a ukazali na tehničke grešake i nepreciznosti.

Poslanici Nove Srbije zatražili su da zakon o veterinarstvu propisuje kao obavezno i posedovanje sertifikata da se životinje uzgajaju u zdravoj sredini, ali su, ipak, ocenili da predložene izmene treba povući iz procedure i doneti novi zakon o veterinarstvu, jer se menja više od 30 odsto odredaba zakona.

Poslanička pitanja

Poslanici Demokratske stranke Srbije upitali su zašto se "Vlada Srbije odrekla svojih nadležnosti" i zašto je predsednik Srbije Boris Tadić, kako navodi DSS, preuzeo neke od njih, a posebno onu koja se odnosi na utvrđivanje i vođenje unutrašnje i spoljne politike zemlje.

DSS je kritikovao potpisivanje Istanbulske deklaracije smatrajući da je predsednik Srbije tim potpisom "daleko prešao svoje nadležnosti" i da je time prekršio Ustav Srbije.

Poslanici Nove Srbije pitali su zbog čega mesecima ne dobijaju odgovore na postavljena pitanja, i ponovili pitanje za ministarku finansija Dianu Dragutinović o sudbini novca kojim su građani Srbije, kako kažu, "opljačkani u licitiranju na RTS-u".

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović pozvala je ministarku finansija Dianu Dragutinović da Markićeviću dostavi odgovor.

Radikali su se interesovali zašto nadležno ministarstvo za puteve i mostogradnju ne preduzme odgvorajuće mere da se nadvožnjak u Pančevu.

Poslanici su juče završili razmatranje amandmana na predložene zakone o lekovima i medicinskim sredstvima, o šumama, o vodama, o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja i o predlogu zakona o pivu.

U toku jučerašnje celodnevne rasprave najviše primedbi na predložene zakona izneli su poslanici Srpske radikalne stranke.

Druga sednica prolećnog zasedanja parlamenta počela je 30. marta, na dnevnom redu su 94 tačke, a poslanici su u dosadašnjem toku sednice u načelu razmotrili sve tačke, a u pojedinostima 11 zakonskih predloga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.