Parlament o pravosudnim zakonima

Izvor: RTS, 24.Dec.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o pravosudnim zakonima

Skupština Srbije završila današnji rad raspravom o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama. Sednicu će nastaviti u ponedeljak, 28. decembra. Poslanici sutra neće raditi zbog proslave Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad raspravom u pojedinostima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, a sednicu će nastaviti u ponedeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 28. decembra.

Administrativni odbor Skupštine Srbije prihvatio je ostavke poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Lidije Dimitrijević i Elene Božić Talijan. Umesto njih novi poslanici SRS biće Nemanja Šarović i Goran Cvetanović.

Administrativni odbor prethodno je odbijao da prihvati ostavke dve poslanice SRS jer, kako su tada navodili predstavnici vladajuće koalicije, nisu podnete u skladu sa procedurom.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstatinović rekao je da je odbor prihvatio te ostavke, jer su sada podnete na propisan način s obzirom da su dve poslanice SRS dostavile i ovlašćenje za šefa poslaničke grupe SRS Dragana Todorovića da ih u njihovo ime podnese.

Skupština Srbije sutra neće zasedati zbog proslave Božića po gregorijanskom kalendaru.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je na kraju rasprave o predloženim izmenama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, da će njihovo usvajanje doprineti da se stane na put nedoličnom ponašanju i nasilju na sportskim manifestacijama.

"Verujem da će na jedan celovit način ove odredbe predloga zakona dati ovlašćenja državnim organima I sportskim klubovima da se suprotstave protiv ove pojave", istakla je Malović.

Ministarka je rekla da država nema ništa protiv navijačkih grupa, ali da ima protiv huligana i ekstremnog ponašnja koji oni čine.

Okrivljenom za nanošenje teških telesnih povreda ili oštećenje važne imovine na javnom skupu, sledi kazna zatvora od dve do deset godina. Kolovođa nasilničke grupe može ostati u zatvoru i do 12 godina.

"Potrebno je angažovanje svih državnih organa i društvenih faktora u stvaranju jedne opšte klime u borbi protiv huliganizma, a da državni organi rade svoj posao. Znači da policija hapsi, da tužilaštvo i sudovi procesuiraju i mislim da ćemo imati efekte", poručio je ministar policije Ivica Dačić.

Opozija je kritikovala predložene zakonske izmene, navodeći da one ne mogu okarakterisati šta je nedolično ponašanje, kao i da će mnoge odredbe, posebno o zabrani točenja alkohola u vreme odigravanja utakmica, biti neprimenjive.

Vlada je prihvatila amandman Liberalno-demokratske partije, koja je predložila da zakonom bude sankcionisano ne samo nasilje na stadionima, već i na svim drugim javnim skupovima.

Obračun sa nasiljem

Ministarka pravde Snežana Malović ukazala je  da će amandman LDP-a doprineti obračunu sa nasiljem.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da se borba protiv nasilja ne može voditi samo na sportskim stadionima, već u svim delovima društva.

Amandmanom LDP-a predviđena je kazna zatvora od dve do deset godina u slučaju da je zbog nasilničkog ponašanja izbio nered u kojem je nekome naneta teška telesna povreda ili je oštećena imovina veće vrednosti.

Poslanici su završili raspravu u pojedinostima na predložene zakone o vanrednim situacijama, o zaštiti od požara, o izmenama Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, o upravnim sporovima i o prekršajima.

Skupština Srbije u ponedeljak rad će nastaviti razmatranjem amandmana koji su podneti na predložene dopune Zakona o prometu nepokretnosti.

Sedma sednica jesenjeg zasedanja počela je 21. decembra, na dnevnom redu se nalazi 24 predloga zakona I drugih akata, a do njenog završetka poslanicima je, između ostalog, ostalo da razmotre i amandmane na predloženi rebalans budžeta za 2009. godinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.