Parlament o izmenama Poslovnika

Izvor: RTS, 11.Feb.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o izmenama Poslovnika

Poslanici Skupštine Srbije ni danas nisu prešli na razmatranje izmena Poslovnika o radu. Zasedanje obeležile međusobne optužbe radikala i naprednjaka, kao i razmatranje niza tema mimo dnevnog reda.

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju pozvao je srpsku vladu da inicira hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji.

Odbor je podržao i predlog Skupštine zajednica opština na Kosovu i Metohiji da se sednica te skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održi 17. februara u Zvečanu, a da joj prisustvuju i poslanici republičkog parlamenta. Odbor je uputio i poziv ministrima za Kosovo i Metohiju i spoljnih poslova Goranu Bogdanoviću i Vuku Jeremiću da prisustvuju sednici u Zvečanu.

Kako je najavio predsednik Odbora Ljubomir Kragović, na sednici u Zvečanu bi trebalo da bude usvojen zaključak da se stave van snage sve radnje koje vrše privremeni organi Kosova, a koje su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović zakazao je za petak, 13. februar u 10 sati, novu sednicu tog tela, na kojoj će biti razmotrene ostavke troje poslanika Srpske radikalne stranke koji su prešli u poslanički klub "Napred Srbijo".

Konstantinović je na sednici, koja nije imala kvorum za odlučivanje, rekao da je rad u plenumu već drugi dan blokiran, jer su ostavke doskorašnjih radikala Igora Bečića, Jelene Budimirović i Veroljuba Arsića, kako je ocenio, od izuzetne važnosti za SRS. Sednici su pored radikala prisustvovali samo poslanici LDP-a.

Odbor Skupštine Srbije za prosvetu utvrdio je zbirnu listu kandidata za izbor u Nacionalni prosvetni savet koje treba da izabere Skupština Srbije. Polovini članova Nacionalnog prosvetnog saveta, od 42 koliko broji to telo, prestao je mandat.

Odlučeno je da se Parlamentu predloži razrešenje akademika Mihaila Đurića sa mesta člana Nacionalnog prosvetnog saveta koji je podneo ostavku, kao i razrešenje dosadašnjeg predsednika tog tela Aleksadra Lipkovskog.

Odbor je odlučio da Parlamentu predloži da prilikom izbora članova prednost imaju kandidati koji do sada nisu bili njegovi članovi, da bude izabran bar jedan predstavnik nacionalnih manjina, te da se vodi računa o ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti, kao i o zastupljenosti žena u tom telu.

Skupština Srbije nastavlja sutra raspravu o jedinoj tački dnevnog reda, izmenama i dopunama Poslovnika o radu. Predsedavajući je, i pored predloga da Skupština sa radom nastavi tek nakon sednice Administrativnog odbora, nastavak rada zakazao za sutra u 10 sati.

I tokom popodnevnog dela zasedanja poslanici Srpske radikalne stranke nastavili su da reklamiraju Poslovnik i govore mimo dnevnog reda, insistirajući na rešavanju pitanja spornih mandata bivših poslanika te stranke, koji su prešli u klub "Napred Srbijo".

Rad Skupštine Srbije i danas je obeležila razmena međusobnih optužbi radikala i naprednjaka, kao i razmatranje tema u vezi sa kriminalom i korupcijom i suđenjem lideru SRS-a Vojislavu Šešelju u Hagu.

Nezavisni poslanik Vladan Batić zatražio je da se sednica Skupštine odloži do završetka sednice Adminstrativnog odbora, koja je zakazana za petak, a na kojoj bi trebalo da se raspravlja o mandatima troje poslanika koji su iz SRS prešli u klub kod Nikolića, jer se Skupština već dva dana zbog tog pitanja nalazi u blokadi.

Poslanici Srpske radikalne stranke nastavili su praksu lupanja o skupštinski inventar u toku izlaganja poslanika kluba "Napred Srbijo" i najavili da neće odustati od "svojih prava" i vraćanja ne samo tri, već 21 mandata (poslanika Srpske napredne stranke).

Uprkos obaveštenju da će Administrativni odbor u 15 sati nastaviti sednicu, na kojoj je predviđeno razmatranje blanko ostavki troje poslanika koji su iz SRS presli u SNS, radikali su nastavili da traže održavanje sednice i vraćanje mandata.

Šef poslaničke grupe SRS-a  Dragan Todorović je pitao zašto juče nije završena sednica Administrativnog odbora, ocenivši da je u političkom interesu DS-a  da nanese štetu radikalima.

Gordana Pop-Lazić, poslanica SRS-a poručila je narodnjacima da će morati da vrate sve mandate, a ne samo tri, kao i da će posle izbora biti "mrtvi".

Poslanik LDP-a Ivan Andrić tražio je da se sednica prekine dok se ne sastane Administrativni odbor i ne reši pitanje spornih mandata, a njegova stranačka koleginica Vesna Pešić zatražila je od vladajuće koalicije da uvaži primedbe SRS-a kako bi Skupština mogla da raspravlja po dnevnom redu.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija istakla je da se ucenjivanjem ne može blokirati rad Skupštine.

"Izmene Poslovnika su nužnost koja je nametnuta činjenicom da je Poslovnik zloupotrebljavan, a politički zahtevi išli mimo onoga što on dopušta", istakla je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ocenio je da su za tu stranku iscrpljeni razlozi za formalne primedbe i da se može preći na raspravu o izmenama Poslovnika.

Aligrudić je rekao da će te izmene dovesti do još lošije atmosfere u Parlamentu, a neće biti rešen osnovni problem sa mandatima SRS kojim mesecima postoji.

Poslanici Srpske radikalne stranke, u nastavku sednice Skupštine Srbije, poručili su da neće dozvoliti raspravu o izmenama i dopunama Poslovnika o radu dok se ne reši pitanje spornih poslaničkih mandata.

Administrativni odbor Skupštine Srbije trebalo je na jučerašnjoj sednici da razmatra razloge za prestanak mandata troje poslanika kluba "Napred Srbijo", koji su bili poslanici SRS-a, ali je sednica prekinuta zbog početka sednice Parlamenta.

Rasprava o Poslovniku na čekanju 

Početak jučerašnje sednice odlagan je tri puta, a rasprava je počela posle 13 časova. Na početku rada poslanici opozicije sve vreme su ukazivali na povredu Poslovnika, ističući da jedinstvena rasprava ne može da se povede dok ne budu podeljeni amandmani i dostavljeno mišljenje Administrativnog odbora.

U međuvremenu, Administrativni odbor je održao sednicu na kojoj nisu podržani amandmani opozicije, a prihvaćeni su amandmani vladajuće koalicije kojima se preciziraju predložena rešenja.

Poslanici opozicije protive se predloženim izmenama Poslovnika jer smatraju da su previše restriktivna. Izmene Poslovnika predviđaju dva dana za razmatranje predloženih zakona.

Predviđeno je da rasprava o amandmanima traje pet sati s tim što bi predlagač imao dodatanih dva minuta za obrazlaganje amandmana, a šefovi poslaničkih grupa, odnosno ovlašćeni predstavnici dodatnih 15 minuta. Poslanici će imati i tri sata mesečno za postavljanje pitanja Vladi.

Na predložene izmene i dopune Poslovnika o radu podneto je 18 amandmana, od kojih su sedam podneli poslanici vladajuće koalicije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.