Parlament o eksproprijaciji

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o eksproprijaciji

Poslanici Skupštine Srbije tokom današnjeg zasedanja razmotrili su amandmane na predloge zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i matičnim knjigama. Skupština Srbije započela i razmatranje amandmana na Predlog zakona o eksproprijaciji.

Pred kraj rasprave o Predlogu zakona o sprečavanju pranja novca, zamenica šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić čestitala je rođendan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << haškom optuženiku Ratku Mladiću i poželela mu da "nikada ne padne u ruke teroristima".

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu u pojedinostima predloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i matičnim knjigama.

Nastavak sednice Skupštine Srbije zakazan je za petak kada će poslanici razmatrati preostale amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji.

Razmotreno je sedam od 20 amandmana, koliko ih je podneto na taj zakonski predlog.

U raspravi o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama o eksproprijaciji poslanici Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i "Napred Srbijo" ukazali su da će se usvajanjem ovog zakona otvoriti mnoge mogućnosti za zloupotrebe, te da stoga predloženi zakon nije kvalitetan.

Izmenama zakona o eksproprijaciji predviđeno je proširenje kruga subjekata koji mogu biti korisnici eksproprijacije, proširivanje slučajeva u kojima se može utvrditi javni interes i utvrđivanje nadoknade za eksproprijaciju.

Važeći Zakon o eksproprijaciji donet je 1995. godine, a izmene i dopune tog zakona za cilj imaju i usklađivanje sa Ustavom Srbije.

Izmenama Zakona o eksproprijaciji, predviđeno je proširenje kruga subjekata koji mogu biti korisnici eksproprijacije, dopuna odredbi o mogućnosti utvrđivanja javnog interesa i dopuna odredbi kojom se uređuje naknada.

Zakon o matičnim knjigama

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković na kraju razmatranja amandmana pozvao je poslanike da glasaju za Predlog zakona o matičnim knjigama, ukazujući da je jedan od najvažnijih za reformu državne uprave i da će olakšati mnoge poslove građanima i državnim organima.

Izvod iz matične knjige neće imati rok važenja, kao što je to do sada bio slučaj, kao i da će izvod moći da se uzima u svakoj opštini bez obzira na to gde se matične knjige vode.

Marković je istakao da je zakon istinski korak ka uvođenju elektronske državne uprave.

Usvajanje tog zakona omogućiće uspostavljanje nacionalnog matičnog registra, koji je osnov za izradu registra građana.

Poslanici su tokom zasedanja razmotrili i amandmane na Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. 

Završena je i rasprava u pojedinostima o Predlogu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čije je usvajanje jedan od uslova za približavanje Srbije Evropskoj uniji i stavljanje na belu" šengen listu".

Poslanici SRS-a, koji su uglavnom obrazlagali uložene amandmane, ocenili su da je zakon nepotreban, necelishodan i da parcijalno reguliše prava.

Istakli su da bi, usvajanje zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, bili stavljeni van zakona delovi Zakonika o krivičnom postupku i ocenili da je cilj tog propisa da "pomogne Haškom tribunalu u hapšenju Srba".

Na početku zasedanja, posle utvrđivanja kvoruma, poslanici Demokratske stranke izašli su iz skupštinske sale da bi prisustvovali obeležavanju šest godina od ubistva premijera Zorana Đinđića. U sali nisu prisutni ni poslanici Liberalno demokratske partije.

Nakon poslaničkih pitanja, parlament je nastavio objedinjenu raspravu o amandmanima na predložene zakone.

Poslanička pitanja

Prema Poslovniku predstavnici poslaničkih grupa imaju pet minuta za postavljanje pitanja.  

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić zatražio je obaveštenje o tome kada će početi istraga o političkoj pozadini ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića.

Zamenik poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević upitao je predsednicu parlamenta da li smatra da je dezavuisala i omalovažila Skupštinu i urušili njen ugled davanjem plaćenog ili neplaćenog odsustva poslaniku Nenadu Čanku zbog učešća u serijalu "Veliki brat". Slavica Đukić Dejanović je odgovorila da je Čanak dobio neplaćeno odsustvo.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić upitao kada će na dnevnom redu zasedanja parlamenta biti statut Vojvodine i šta je sa Predlogom zakona o zabrani diskriminacije. Predsednica parlamenta je navela da će Vlada sutra definitivno utvrditi Predlog zakona o zabrani diskriminacije koji će biti na dnevnom redu parlamenta iduće sedmice.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ponovo je negodovao zbog tumačenja da je, prema izmenjenom Poslovniku, moguće spojiti i amandmansku raspravu o više tačaka, kao što je to učinjeno u načelnoj raspravi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brže vođenje postupaka

Izvor: Danas, 12.Mar.2009

Poslanici Skupštine Srbije bez prevelike rasprave završili su juče raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, čije je usvajanje jedan od uslova za približavanje Srbije Evropskoj uniji i stavljanje na belu šengen listu. Donošenjem zakona biće...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.