Parlament bira Visoki savet sudstva

Izvor: RTS, 30.Mar.2009, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament bira Visoki savet sudstva

Skupština Srbije utvrdila dnevni red nove sednice redovnog zasedanja, a početak rasprave o više od 40 tačaka najavljen za sutra u Domu Narodne skupštine. Skupština izabrala članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Sednica odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, na kojoj je trebalo da se raspravlja o dva predloga zakona, odložena zbog nedostatka kvoruma.

Članovi odbora trebalo je da raspravljaju o vladinom predlogu zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o zabrani razvoja proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njihovom uništavanju, kao i o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma o strateškoj saradnji između Srbije i evropske policijske kancelarije.

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će prelazak parlamenta u Dom Narodne skupštine obevezivati poslanike na odgovorniji odnos i efikasniji rad.

"Dom Narodne skupštine je i spomenik kulture i mislim da će sam enterijer obavezivati nas poslanike na odgovorniji odnos i efikasniji rad", rekla je Đukić-Dejanović. Prema njenim rečima Skupština Srbije će usvojiti dnevni red nove sednice koja će se održati u utorak u Domu Narodne Skupštine.

"Moj predlog će biti da prva tačka dnevnog reda bude malo svečarska, državnička, da donesemo zakon o himni, grbu, odnosno o simbolima države.", najavila je Đukić-Dejanović.

Skupština Srbije utvrdila je dnevni red nove sednice redovnog zasedanja, a početak rasprave o više od 40 tačaka najavljen je za sutra u Domu Narodne skupštine, u 14 sati.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić - Dejanović rekla je novinarima, po završetku sednice, da najmanje 24 sata mora da prođe za nastavak zasedanja zbog menjanja lokacije, kako je predviđeno Poslovnikom.

Kazala je da je za sutra, u 12 sati, zakazala i konsultacije sa šefovima poslaničkih gurpa o tehničkim detaljima daljeg rada Skupštine.

Pored predloga više zakona, poslanici su u dnevni red uvrstili i predlog za razrešenje i prestanak nekoliko sudijskih funkcija.

Skupština o izgledu grba, zastave i himne

Na dnevnom redu četvrte sednice su predlozi zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju, a poslanici će razmatrati i set zakona iz oblasti ekologije.

Među njima su predlozi zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o zaštiti od nejonizujućih zračenja, o hemikalijama, o biocidnim proizvodima, kao i o zaštiti vazduha i o zaštiti prirode.

U dnevni red su uvršteni i predlozi zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, o upravljanju otpadom, o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Roterdamske konvencije o postupku davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obaveštenja za određene opasne hemikalije i pesticide u međunarodnoj trgovini, sa izmenama i dopunama.

Tu je i potvrđivanje Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Amandmana na Aneks B Kjoto protokola uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o političkim strankama, Predlog zakona o Fondu za razvoj Srbije, kao i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama, o prestanku važenja Zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova, o spoljnotrgovinskom poslovanju i Predlog zakona o standardizaciji.

Parlament će razmatrati i predloge zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, o turizmu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Na dnevnom redu je i više predloza zakona o potvrđivanju međudržavnih ugovora i sporazuma.

Članovi novih pravosudnih institucija

Skupština Srbije prethodno izabrala članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca imaće po 11 članova.

Skupština je za članove Visokog saveta sudstva izabrala sudiju Vrhovnog suda Srbije Jelenu Borovac, sudiju Trgovinskog suda u Beogradu Mladena Nikolića, sudiju Okružnog suda u Beogradu Vučka Mirčića, sudiju Okružnog suda u Novom Sadu Đurđinu Bjelobaba i sudiju Opštinskog suda u Kruševcu Biljanu Tošković.

Za članove Državnog veće tužilaca parlament je izabrao zamenika republičkog javnog tužioca Đorđa Ostojića, tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, zamenika okružnog tužioca u Beogradu Sašu Ivanića, zamenicu okružnog tužioca u Novom Sadu Ivanu Letica Pavić, opštinskog tužioca u Novoj Varoši Ljubišu Dragaševića, zamenika opštinskog tužioca u Kragujevcu Nebojšu Ćirjakovića i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulića.

Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca imaće po 11 članova.

U obe pravosudne institucije po funkciji su ministar pravde i predsednik Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu.

U Visokom savetu sudstva je po funkciji i predsednik Vrhovnog suda, a u Državnom veću tužilaca je republički javni tužilac.

Visoki savet sudstva biraće i razrešavati sudije, odlučivati o prestanku sudijske funkcije, o postupku vrednovanja rada sudija i predsednika suda, a predlagaće parlamentu i kandidate za izbor sudija prilikom njihovog prvog izbora na sudijsku funkciju.

Visoki savet sudstva će Skupštini predlagati izbor i razrešenje predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predsednika sudova.

Državno veće tužilaca utvrđivaće listu kandidata za izbor republičkog javnog tužioca i javnih tužilaca koju dostavlja Vladi, predlagaće Skupštini kandidate za prvi izbor za zamenika javnog tužioca i birati zamenike javnih tužilaca za trajno obavljanje funkcije zamenika javnog tužioca.

To pravosudno telo biće nadležno da odlučuje o prestanku funkcije zamenika javnih tužilaca, da utvrđuje razloge za razrešenje javnog tužioca i zamenika, kao i da postavlja vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.