Parlament RS o ostavci srpskog sudije u Ustavnom sudu BiH i odlaganju primene ranijih odluka

Izvor: Beta, 26.Apr.2023, 14:53

Parlament RS o ostavci srpskog sudije u Ustavnom sudu BiH i odlaganju primene ranijih odluka

U Banjaluci je danas počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra usvajanje zaključka o pozivu srpskom sudiji u Ustavnom sudu BiH, Zlatku Kneževiću, da podnese ostavku u tom sudu, dok parlament RS ne odluči drugačije.Šef kluba poslanika vladajućeg Saveza nezvisnih socijaldemokrata (SNSD), Igor Žunić, u ime predlagača je naveo da je Ustavni sud BiH "postao političko oružje za razgradnju Dejtona i alat medjunarodnog protektorata".Po njegovim rečima, odluke u Ustavnom sudu BiH se donose preglasavanjem srpskih sudija, dodavši da je taj sud pokušao, ne samo da oduzme imovinu RS, već i obeležavanje 9. januara kao Dana Republike.Žunić je rekao da je Ustavni sud BiH "nezakonito uspostavio Sud BiH, koji je na nepravedan način tretirao pitanje ratnih zločina".Predložen je zaključak da se srpski sudija povuče iz Ustavnog suda BiH, čime bi se tom sudu oduzeo legitimitet u donošenju odluka.Ustavni sud BIH se sastoji od devet sudija, od kojih četiri bira Parlament Federacije BiH, dva Narodna skupština RS, a troje stranih sudija bira predsednik Evropskog suda za ljudska prava, posle konsultacija sa Predsedništvom BiH.Ustavni sud BiH gotovo šest meseci radi sa sedam članova, pošto je penzionisano dvoje sudija, od kojih je jedan Miodrag Simović iz RS.Zbog toga je Knežević ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stevandić: Ukoliko Knežević podnese ostavku, Ustavni sud BiH biće delegitimisan

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2023

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da će Ustavni sud BiH biti delegitimisan ukoliko srpski sudija u tom sudu Zlatko Knežević podnese ostavku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.