Parlament: Nastavak rasprave o sudovima

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament: Nastavak rasprave o sudovima

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a razmatranje amandmana na Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava nastaviće u ponedeljak. Tokom današnje rasprave poslanici su odstupali od dnevnog reda. Opozicione stranke traže povlačenje zakona o mreži sudova. Ministarka Malović odbacila kritike.

Zamenik predsednika Administrativnog odbora Nenad Konstantinović izjavio je da će to telo, na sednici iduće sedmice, predložiti svog kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, a da će do tada i svi ostali predlagači ispuniti svoju obavezu.

Konstantinović je rekao da će Narodna skupština, kada svi ovlašćeni predlagači dostave predloge za kandidate Odbora Agencije, odlučivati o tim predlozima, podsetivši da je rok za primenu zakona 1. januar 2010. godine."Prethodno, svi predlozi idu na sednicu Odbora za pravosuđe, gde će se utvrditi da li kandidati ispunjavaju zakonske uslove. Posle toga se priprema odluka za Skupštinu i ja očekujem da ćemo uspeti da do kraja godine izaberemo članove Odbora Agencije", rekao je Konstantinović.

Poslanici Skupštine Srbije razmotrili su oko 60 od ukupno 124 amandmana, podneta na Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštva.

Poslanici LDP i SRS javljali su se mimo dnevnog reda debatujući o raznim temama - liberali o energetskom sporazumu Srbije i Rusije, a radikali o misiji Euleks, smrti bračnog para Bogdanović u selu Kriljevo nadomak Kosovske Kamenice, kašnjenju budžeta za narednu godinu...

LDP je zahtevala da što hitnije bude održana sednica skupštinskog Odbora za industriju i da resorni ministar Petar Škundrić poslanike obavesti o detaljima energetskog sporazuma sa Rusijom.

Oni su tvrdili da taj sporazum podrazumeva samo prodaju NIS-a, ali ne i izgradnju gasovoda i skladišta gasa u Banatskom Dvoru, a rasrpavu o tome su prekinuli pošto je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila poslanike da će sednica Odbora na tu temu biti održana u ponedeljak 8. decembra.

Ministarka odbacila kritike

Ministarka pravde Snežana Malović odbacila je kritike opozicionih poslanika da će zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava biti štetan za građane.

"Građani neće morati da putuju nijedan kilometer više, jer će na suđenje ići u ista mesta kao i do sada" poručila je Malović na sednici Skupštine na kojoj se razmatraju amandmani na taj zakonski predlog.

"Nije tačno ono što se danima sluša u parlamentu  da se sudovi ukidaju, jer se oni samo reorganizuju, pa će osnovni sudovi imati svoje jedinice, odeljenja ili sudske dane", rekla je Malović i dodala da sudije neće morati da putuju 50 i više kilometara.

Opozicija protiv

Poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ponovo su zatražili da se povuče zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, navodeći da je koncept nove sudske mreže loš i da se ne može popraviti amandmaninama.

Na ovo zakonsko rešnje podneto je 124 amandmana, od kojih 37 samo na član tri, kojim se predviđa da 138 opštinskih sudova bude reorganizovano u 34 osnovna suda koji će imati svoje sudske jedinice.

Tim amandmanima predlaže se zadržavanje postojećeg broja sudova ili osnivanje većeg broja osnovnih sudova za pojedine gradove i okruge.

Poslanici kluba "Napred Srbijo" takođe su kritikovali zakonsko rešenje, najavljujući da za njega neće glasati.

Milan Lapčević (DSS) je pitao kada će Državna revizorska institucija dobiti prostor za rad, podsećajući da je premijer Mirko Cvetković to obećao još pe dva meseca.

Nova mreža pravosudnih organa

Predlogom zakona o sedišitma i područjima sudova predviđeno je da nova mreža pravosudnih organa bude uspostavljena od 1. januara 2010. godine.

Ovo je šesti iz seta od sedam zakona, kojima se predviđa reforma pravosudnog sitema, a posle njega poslanici treba da razmotre još izmene Zakona o prekršajima.

Predlogom zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, umesto opštinskih sudova, formiraće se 34 osnovna suda, a umesto okružnih formiraće se viši sudovi. Formiraju se i apelacioni i vrhovni kasacioni sud, dok će umesto trgovinskih biti ustanovljeni privredni sudovi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radikali opstruirali rad Skupštine Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2008, 17:37

Normal 0 Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović odredila je danas pauzu u radu Skupštine Srbije jer su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS)govorili mimo dnevnog reda. Radikali su na sjednici saopćili ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Poslanici o prodaji NIS-a, umesto o zakonima

Izvor: Mondo, 05.Dec.2008

Poslanici Liberalno-demokratske partije sat i po su blokirali rad skupštine raspravom o energetskom sporazumu Srbije i Rusije, sve dok od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović nisu dobili uveravanje da će ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić u ponedeljak prisustvovati sednici...

Nastavak na Mondo...

Nastavljena rasprava o amandmanima u parlamentu

Izvor: Kurir, 05.Dec.2008

BEOGRAD, 5. decembra 2008. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas, posle više od dva sata rasprave o Poslovniku, raspravu o amandmanima na Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštva. Poslanici najviše kritikuju odredbu predloženog zakona koja propisuje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.