Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2016, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Park mira i prijateljstva u Tuzli: Mladi promovišu saradnju i suživot

TUZLA - Park mira i prijateljstva, koji su osmislili mladi ljudi iz Bijeljine i Tuzle, u okviru projekta "Živi gradovi", otvoren je u srijedu naveče u dvorištu kampusa Univerziteta u Tuzli.

Pokretač projekta je Helsinški odbor za ljudska prava u RS, uz podršku Ambasade SAD u BiH, kroz program "Home-Stay", a kroz njega mladi promovišu mir, saradnju i suživot.

Mladi iz ova dva grada proveli su nekoliko dana na zajedničkim radionicama i predavanjima, gdje su uvidjeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koliko toga zajedničkog imaju.

Projekat "Živi gradovi" čini niz aktivnosti koje su sprovodili učenice i učenici srednjih škola iz Tuzle i Bijeljine uz podršku njihovih profesorica i profesora i predstavnika lokalnih zajednica.

Jedna od aktivnosti predviđenih projektom bila je i izgradnja spomenika mira i prijateljstva na zelenim površinama u Bijeljini i Tuzli, koji imaju dvije osnovne funkcije, a to su obilježavanje 20 godina mira u BiH i obilježavanje saradnje između Tuzle i Bijeljine.

Najveći uspjeh projekta je poruka zajedništva i partnerstva među mladima i zajednicama.

Tamara Erkić, učenica Srednje ekonomske škole iz Bjeljine, kaže da su mladi napravili park jer ne žele razmišljati o prošlosti već žele ići dalje i družiti se.

"Tuzla i Bjeljina nisu daleko, a nemamo nikakav kontakt. Ovim parkom želimo poslati poruku mladima iz Tuzle i Bjeljine da se druže, prenose iskustva jedni drugima. Svi smo mi isti. Nije bitno jesmo li Srbi, Hrvati, Bošnjaci. Imamo zajednički jezik i to je najvažnije", rekla je Tamara.

Spomenik mira identičan je u Tuzli i Bijeljini.

"On predstavlja ne samo spomenik, već jedno prijateljstvo koje će godinama živjeti. Cilj nije da se izgradi spomenik, već i prijateljstvo izgrađeno na međusobnom poštovanju, povjerenju, uvažavanju i razumijevanju", smatra Una Alić, učenica Gimnazije "Meša Selimović"  iz Tuzle.

Ovim parkom djeca su pokazala da se znaju oduprijeti pritiscima politike.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.