Park Tara se širi, čuvarima status službenog lica

Izvor: Studio B, 04.Jul.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Park Tara se širi, čuvarima status službenog lica

Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, kojim se planira proširenje Nacionalnog parka Tara na područje Zaovina i izmene Zakona o zaštiti prirode, naći će se u skupštinskoj proceduri u septembru, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, kojim se planira proširenje Nacionalnog parka Tara na područje Zaovina i izmene Zakona o zaštiti prirode, naći će se u skupštinskoj proceduri u septembru, najavila je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarka je tokom posete Nacionalnom parku Tara i sastanka sa rukovodstvom i upravljačima parka, najavila da će izmenama Zakona o zaštiti prirode čuvari zaštićenog područja dobiti status službenog lica.

Čuvari na terenu često ne mogu da sprovedu postojeća ovlašćenja, rekla je Bogosavljević Bošković i podsetila da su prošle godine doneti Pravilnik o stručnom ispitu za čuvara zaštićenog područja i Pravilnik o službenoj odeći čuvara zaštićenog područja.

Tim pravilnikom propisan je jedinstven izgled službene odeće za čuvare svih zaštićenih područja, čime se postiže njihova prepoznatljivost ali i promocija, jer su čuvari lica koja direktno predstavljaju zaštićeno područje i upravljača na terenu, daju potrebne informacije o vrednostima područja ali i o dozvoljenom ponašanju posetilaca.

Ministarka je podsetila da je Ministarstvo u toku 2014. godine sufinansiralo prvu fazu projekta "Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima", koja je realizovana na oglednoj površini od 6.000 hektara na području Nacionalnog parka Tara.

Kao rezultat prve faze projekta, spašeno je 330.000 stabala ili približno 30.000 kubnih metara drvne mase. Cilj projekta je, kako je saopštilo Ministarstvo, pronalaženje uzroka sušenja šuma ali i rešenja koje bi sprečilo dalje širenje ove pojave.

"Zaštićena područja u Srbiji obuhvataju 6,3 odsto površine, a prioritet našeg Minstarstva u oblasti zaštite prirode je povećanje ove teritorije na 12 posto", rekla je Bogosavljević Bošković.

U direktnoj nadležnosti Ministarstva ima 68 područja od nacionalnog interesa , od toga pet nacionalnih parkova, četiri parka prirode, sedam predela izuzetnih odlika, 19 spomenika prirode i 33 stroga, opšta i specijalna rezervata prirode, podsetila je ministarka. Inače, područje planine Tara prvi put je proglašeno za Nacionalni park 1981. godine Zakonom o Nacionalnom parku Tara i obuhvata površinu od 19.175 hektara na teritoriji opštine Bajina Bašta. Upravljanje je povereno JP "Nacionalni park Tara" iz Bajine Bašte, koje svojim zalaganjem ali i godišnjim subvencijama Ministarstva, konstantno unapređuje i promoviše ovo značajno područje.

Ministarka Bogosavljević Bošković sa saradnicima obišla je i rezervat prirode Crveni potok, uređenu stazu za osobe za invaliditetom "Sovina učionica", vidikovac Banjska stena i nalazište Pančićeve omorike - brana Zaovine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.