Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz demantuje da se pregovaralo o oslobađanju pilota

Pariz -- Kabinet predsednika Francuske saopštio je u sredu uveče da su francuski piloti koje su snage bosanskih Srba uzele kao taoce tokom rata u BiH oslobođeni bez pregovora, demantujući tako izjavu bivšeg predsednika SRJ Zorana Lilića pred Haškim tribunalom. "Ponavljamo još jednom da nije bilo pregovora o oslobađanju dva pilota i da su ti navodi bez ikakvog realnog osnova", saopšteno je iz Jelisejske palate.

Lilić je danas, na suđenju Slobodanu Miloševiću, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pitanje da li je tačno da su vlasti Srbije i SRJ, u decembru 1995, garantovale komandantu VRS Ratku Mladiću da neće biti izručen Haškom tribunalu ako oslobodi francuske pilote, rekao da je potpisao odluku da nijedan državljanin neće biti izručen, zato što je Ustav to zabranjivao. O toj odluci Beograda je tada bio obavešten i "na neki način" je podržao francuski predsednik Žak Širak, dodao je on. U saopštenju iz kabineta francuskog predsednika navodi se da se od izbora Žaka Širaka za predsednika, u maju 1995, Francuska zalagala za "politiku odlučnosti i čvrste ruke prema režimu Slobodana Miloševića i njegovim saveznicima u Republici Srpskoj". Francuske vlasti su već ranije negirale da su obećale bilo kakve ustupke za oslobađanje francuskih pilota.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.