Izvor: Blic, 17.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariska raskoš

Pariska raskoš

Pariska nedelja visoke mode (PNVM) okupila je samo deset kuća u zvaničnom i deset puta više u nezvaničnom delu smotre (8-11. juli). Inače, svaka modna kuća mora, prvo, tokom četiri godine u kontinuitetu da nastupa u nezvaničnom delu smotre sa kolekcijama visoke mode za letnju, odnosno zimsku, sezonu, da bi mogla da se kandiduje za zvaničan kalendar. Mada pozvana na letnju PNMV, Verica Rakočević je odustala upravo zbog tih uslova. Za 'Blic' kaže da, prevedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u novac, to znači dvaput godišnje kotizaciju od po 30.000 evra, plus deset puta više za pripremu, predstavljanje sezonske kolekcije i obavezne usluge lokalnih reklamnih agencija.

Ali, deset pariskih kuća koje se još bave visokom modom - prošle godine ih je bilo 24 - to sebi mogu da dozvole. Francuska prestonica pokazala je opet svetu da joj nema ravna u spoju umetnosti, ludila i luksuza, a sve na temu jesen-zima 2002/2003. Svaki model je unikatan, na svakom je od pet do 50 ljudi radilo i po 500 sati, a nema nijednog prikazanog detalja vrednog manje od 5.000 evra.

- Zato na celom svetu ima ukupno dve hiljade kupaca visoke mode - kaže za 'Blic' Ljuba Popović, koja upravo s takvima već 12 godina radi za 'Šanel'. - Njihove adrese, krojačke mere i preference prvorazredna su dragocenost, a tzv. lični prodavci vrednuju se po tome koliko u godišnjoj realizaciji imaju kupaca teških sto, dvesta, petsto hiljada evra, pa naviše.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.