Parfe torta sa jagodama i ananasom

Izvor: N1 televizija, 27.Maj.2018, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parfe torta sa jagodama i ananasom

Osvežavajuća voćna torta koju morate probati da napravite.

Sastojci:

- 5 žumanaca

- 150 g šećera

- 2 kesice vaniln šećera

- 100 ml mleka

- 1-2 kesice želatina

- 500 ml slatke pavlake

- 350-400 g očišćenih jagoda

- 350-400 g svežeg, očišćenog ananasa

- pakovanje piškota (100 g, 14 piškota)

- malo mleka za namakanje piškota

-nekoliko jagoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ukras

Postupak:

Jagode i ananas očistiti i iseckati. Ako se koristi konzerviran ananas, ocediti ga od soka i odmeriti potrebnu količinu.

Želatin pomešati sa 100 ml mleka u manjem lončetu i ostaviti da nabubri. U manjoj šerpi umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom par minuta, dok ne postanu penasta.

U većoj šerpi ugrejati vodu do vrenja, pa preko nje staviti manju, nastaviti mućenje na pari još 5-7 minuta dok se žumanca ne ugreju i ne zgusnu. Dodati želatin u mleku (ako se previše stegao, blago ga zagrejati da postane redak pa onda dodati u žumanca) i sve zajedno mutiti na pari još par minuta, da krem postane gladak. Ostaviti da se malo ohladi, ne dugo, nego tek da smesa postane mlaka, jer želatin hlađenjem kreće da steže.

U dubljoj činiji umutiti 500 ml slatke pavlake. Dodati prohladjenu smesu od žumanaca i želatina, pa zajedno kratko umutiti, da se dobije nežan parfe krem. U duboki tanjir sipati oko 150-200 ml mleka. Piškote kratko umakati u mleko, i redjati na tacnu na koju je stavljen obruč od pleha za tortu prečnika 25 cm, ili piškote rasporediti u 7-8 individualnih činija za posluživanje. Malo krema rasporediti preko piškota, tek da se sloj poravna i popune rupe. Preko sipati jagode i rasporediti ih po celog površini, pa dodati malo krema i opet poravnati. Zatim sipati komadiće ananasa, i pokriti ga ostatkom krema. Poravnati gornju površinu, koliko je moguće. Ostaviti 12-24h u frižideru.

Napomena:

Jedna kesica želatina ima 10 g. Koristiti 10 g želatina ukoliko se želi dezert koji će se posluživati u činijama ili čašama, a 20 g za oblik torte tj. urednije parčiće prilikom sečenja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.