Parcele ulaze u kompjutere

Izvor: Politika, 08.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parcele ulaze u kompjutere

Prioritet – modernizacija službi za katastar nepokretnosti

Zgrade i prostorije, kao i oprema službi za katastar nepokretnosti u Arilju, Valjevu, Nišu i Prokuplju biće rekonstruisane, dograđene i modernizovane nakon što se do kraja septembra međunarodnim javnim tenderom odaberu izvođači ovih radova. Paralelno, Republički geodetski zavod raspisao je i međunarodni javni konkurs za izradu digitalnih katastarskih planova u još 13 opština: Brgule, Joševa, Liso Polje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lončarnik, Radljevo, Bujanovac, Medveđa, Rakovac, Negotin, Sjenica, Smederevka Palanka, Veliki Trnovac i Ušće.

Ovo je, kako kažu geodete, nastavak izrade "karika" velikog "lanca" zvanog – jedinstveni katastar nepokretnosti. U Srbiji je do sada u jedinstvenu evidenciju upisano 80 odsto svih nepokretnosti, a do kraja godine taj broj će se, sa upisom novih opština, popeti na 83 procenta.

– Sem ovih 13, do kraja decembra biće pripremljeni podaci za dodatnih 14 katastarskih opština. Do sada su prioritet bili svi veći gradovi, a za izradu katastra nepokretnosti angažovano je oko 250 konsultanata, uglavnom pravnika i geodeta u više od 40 opština. Najviše posla bilo je u prestonici. Posle Novog Beograda i Starog grada, na redu je izrada katastra nepokretnosti u opštinama Vračar i Savski venac, a za taj posao već su angažovane dve privatne geodetske organizacije – kažu u Republičkom geodetskom zavodu.

Izrada jedinstvenog katastra doneće još jednu (neophodnu) novinu. Zemljišne knjige u sudovima se gase, tačnije prelaze u Republički geodetski zavod (RGZ), a u toku je njihovo "prepisivanje" iz rukopisa u digitalni zapis. Za to je, opet, neophodna modernizacija tehnike. Zato su prioritet novi kompjuteri, i ne samo oni...

– Pristigla je oprema za glavni računski centar u sedištu RGZ-a, a teče i obuka zaposlenih. Iz donacije Evropske unije ovih dana se uvodi digitalna fotogrametrijska oprema, a pomoć EU obuhvata i izradu digitalnog ortofotoa za područje Srbije. Ovu opremu čini 10 savremenih digitalnih sistema firme Lejka i ploter (automatski "crtač"), međusobno povezanih u mrežu. Kompletna isporuka i obuka na njoj trajaće do kraja septembra, a novom opremom će biti omogućeno efikasno prikupljanje, korišćenje i upravljanje digitalnim prostornim podacima – dodaju u Zavodu.

Zahuktali su se i građevinski radovi na petnaestak lokacija na kojima će nići novi katastarski centri u Republici. U RGZ-u su, čini se, posebno ponosni na novi prostor Centra i Službe za katastar nepokretnosti u Šapcu, koji će ubuduće biti u novoj dvospratnoj zgradi površine 650 kvadratnih metara. Radovi u vrednosti od 400.000 evra, iz kredita Svetske banke, povereni su firmi Megaron, sa rokom završetka 2. aprila 2007. godine. Ovim će Šabac postati katastarski centar za korisnike usluga područja Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

Završeno je još osam objekata, u toku su radovi na tri, a u pripremi je još 12, kao i nabavka kancelarijskog nameštaja i opreme za njih.

Konačno, do kraja godine sledi još nešto veoma važno: pružanje pravne pomoći siromašnima prilikom upisa prava na nepokretnosti, i javna kampanja obaveštavanja građana o uspostavljanju katastra nepokretnosti – dodaju u Republičkom geodetskom zavodu.

-----------------------------------------------------------

Prioritet najveći gradovi

U toku 2005. godine mimo Beograda u jedinstvenu evidenciju upisano je ukupno 38 katastarskih opština, uključujući neke od najvećih gradova u Republici – Novi Sad (veći deo), Kragujevac, Sombor, Kikinda, Bajina Bašta, Apatin, Šid i mnogi drugi. U glavnom gradu najdalje se otišlo u Novom Beogradu, gde je uknjiženo 90 odsto nepokretnosti, i u Starom gradu.

-----------------------------------------------------------

Lakše do informacija

Plan je da se posao izrade novog katastra okonča do oktobra 2010, a konačni cilj ovog poduhvata, plaćenog kreditom Svetske banke od 39 miliona dolara, jeste da građani lakše dođu do podataka o bilo kojoj nepokretnosti u Srbiji. Kažu, biće moguće uz nekoliko pritisaka na tastaturu kompjutera "od kuće" proveriti vlasništvo nepokretnosti, njene terete, ograničenja i da li je stavljena pod hipoteku. Ove usluge će se, naravno, naplaćivati po cenovniku RGZ-a.

Saša Marić

[objavljeno: 08.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.