Paraolimpijac Željko Dimitrijević nastavlja karijeru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraolimpijac Željko Dimitrijević nastavlja karijeru

Željko Dimitrijević je dvostruki paraolimpijski šampion u bacanju čunja, ali i svetski rekorder sa medaljama sa evropskih i svetskih prvenstava. Ujedno je, po izboru Paraolimpijskog komiteta, proglašen za najboljeg sportistu Srbije za 2017. godinu.

Nakon prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Londonu, razmišljao je o okončanju svoje uspešne sportske karijere, ali je odlazak odložio uprkos svom zrelom dobu.

Osim sportskih motiva, tj. želje da za Srbiju osvoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još medalja, Dimitrijević ističe da je sport važan za njegovo zdravlje, što je bitna poruka za svakoga, a ne samo za sportiste takmičare.

"Čovek ne može da stane sa sportom i mora da nastavi sa svakodnevnim treniranjem bez obzira na to da li je aktivan takmičar ili ne", kaže Dimitrijević i dodaje da ne obećava svetske rekorde, ali da će dati sve od sebe da osvoji još medalja za Srbiju.

On ističe da je Evropsko prvenstvo u Berlinu najbitnije takmičenje ove godine, ali da je takmičarska sezona već počela klupskim takmičenjem na Košutnjaku, a zatim startuju regionalna takmičenja, kao i Otvoreno prvenstvo Srbije u Kragujevcu, gde će učestvovati takmičari iz celog sveta.

Vrsnog sportistu nije omela činjenica je dvadeset godina živeo u Domu za odrasla i invalidna lica u Zemunu, te je svoje najbolje rezultate ostvario uprkos životnim okolnostima.

"Nije bitno gde čovek živi, da li u palati, vili ili šupi, već je bitno da se prilagodi uslovima u kojima živi", objašnjava Dimitrijević i dodaje da je zahvaljujući svojim sportskim rezultatima prvi put u životu počeo da živi sam u svom stanu.

Ističe da već duži period radi sa mladim trenerom Nenadom Milojkovićem, te da je zajednički rad bio presudan za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

"Takođe, moram da istaknem da država mnogo radi na poboljšanju uslova vrhunskih sportista sa invaliditetom koji se takmiče pod okriljem Paraolimpijskog komiteta Srbije", kaže Dimitrijević i dodaje da je glavni razlog tome uspeh koji su naši paraolimpijci ostvarili u Londonu 2012. i Riju 2016. godine.

Iako je u svojoj disciplini osvojio sve, Dimitrijević ističe da mu je preostao još jedan neostvaren sportski san, a to je da se na pobedničkom postolju zavijore tri zastave naše zemlje.

"Tri puta se dešavalo da su se dve zastave vijorile u mojoj disciplini", kaže Dimitrijević i objašnjava da je Miloš Mitić u tim prilikama dva puta zauzimao treće mesto, te da je u Riju zauzeo drugo mesto na pobedničkom podijumu pored njega, koji je bio na prvom.

"Šanse su male da se tri takmičara iz naše zemlje plasiraju na Evropsko prvenstvo jer ima puno kvalitetnih takmičara, ali moj je san da se tri naše zastave zaviore na pobeničkom postolju, pa makar ja bio na trećem mestu", kaže Dimitrijević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.