Paranoja u redovima ID, sve više nam stežu grlo

Izvor: B92, 10.Dec.2015, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Paranoja u redovima ID, sve više nam stežu grlo"

U Ramadiju, gradu na zapadu Iraka koji su opkolile iračke snage, hiljade civila žive kao taoci militanata Islamske države koji žele da ih koriste kao živi štit.

Iračke snage prekinule su u novembru poslednju liniju snabdevanja glavnom sunitskom gradu, opkolivši grad i onemogućivši džihadistima da dobiju pojačanje.

Za nekoliko hiljada stanovnika koji su ostali zatočeni u glavnom sunitskom gradu život je postao još teži, jer su militanti postali paranoidni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekli su građani.

Stanovnici Ramadija rekli su za Rojters da su uslovi života pogoršani otkad je ID zauzeo grad ove godine, prenosi Hina.

"Borci Daeša postali su još više neprijateljski i sumnjičavi. Sprečavaju nas da napuštamo kuće. Svako ko izađe napolje protiv naredbi uhvaćen je i podvrgnut ispitivanju", kazao je Abu Ahmed.

"Osećam kao da živimo u zakovanom sanduku", dodao je.

Ramadi, glavni grad pokrajine u dolini Eufrata nedaleko od Bagdada, bio je najveća pobeda ID-a od prošle godine, a ponovno osvajanje bila bi velika pobeda za iračke snage i njihove saveznike koji uključuju SAD i Iran.

Opis grubih pravila militanata ID-a takođe odslikava uznemirenost među militantima.

Šeik Katab al-Amir, koji je još u kontaktu s članovima svoje zajednice u Ramadiju, rekao je da su pobunjenici ograničili mogućnost kretanja.

"Pobunjenici su podelili Ramadi na male delove i ne dopuštaju prolaz civilima s jednog područja na drugo jer trenutno sumnjaju u svakoga da daje informacije sigurnosnim snagama", naveo je.

Više ljudi sarađuje sa sigurnosnim snagama otkad je tretman pobunjenika postao grublji, kazao je šeik.

Stanovnici kažu da su militanti pojačali motorizovane patrole u gradu kako bi uhvatili one građane koji koriste mobilne telefone, koji su zabranjeni na teritoriji Islamske države. Visoke, prazne zgrade takođe se pomno motre.

"Oni (militanti) nam stežu grlo sve više i više. Postupaju s nama kao sa zatvorenicima", rekao je Abu Ahmed, govoreći s krova zgrade na kom je uspeo da dobije slabi signal za svoj mobilni uređaj, držeći preko glave kartonsku kutiju kako ga ne bi videla patrola ID-a.

"Moram da idem. Čujem motore Daešove patrole. Mogao bih da izgubim glavu ako... ", prekinuo je Abu Ahmed u pola rečenice.

Snabdevanje hranom odvijalo se preko zapadnog ulaza u grad, ali otkad su iračke snage okružile grad, stanovnici su svedeni na oskudne obroke od nešto povrća i male količine brašna koje im dodeljuju militanti.

"Jedemo stari hleb i truo paradajz", rekao je drugi stanovnik, koji se predstavio kao Omar.

Nestašica gasa i goriva prisilila je ljude da spaljuju komade drveta.

Neki su rekli da su militanti nedavno počeli da gomilaju grane i debla u dvorištima za porodice koje ih koriste za kuvanje. Militanti su ranije osiguravali gorivo za rad generatora po gradskim četvrtima, ali to više ne rade, pa su građani više sati dnevno bez električne energije.

"Ružno lice Daeša napokon se pojavilo. Sa ženama postupaju kao sa životinjama. Osećam da sam sada ponovo rođena. Osećam da sam bila rob", rekla je Um Mohamed, profesorka fizike koja je napustila Ramadi i nalazi se u privremenom skloništu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.