Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paralelna vlast u roku od tri nedelje

Vlada Srbije će za najkasnije tri nedelje doneti odluku o formiranju opštinskih veća u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, saznaje nezvanično "Politika". Tako će se praktično sprovesti ideja o paralelnoj vlasti koju je pre nekoliko dana ponovo izneo ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić. Kako je objasnio, u opštinama gde su Srbi na vlasti ta vlast će se i održati, a Srbi će preko paralelne vlasti ostvarivati sva svoja prava. Iz Vlade Srbije su, da podsetimo, još u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najavili da će na Kosmetu biti održani lokalni izbori istovremeno kada i u Srbiji. Na to su reagovali iz Unmika ustvrdivši da su za organizovanje izbora nadležni jedino oni, odnosno privremene kosovske institucije na koje je Unmik preneo ovlašćenje za organizovanje izbora. U Rezoluciji 1244 inače piše da je organizovanje izbora u isključivoj nadležnosti Unmika.

Reagujući na tvrdnje iz Unmika ministar Samardžić je objasnio da "sudeći po ponašanju Unmika on nije nadležan za ove izbore jer je volšebno tu nadležnost preneo na privremene institucije, a da sa tim nije upoznao ni predstavnike Srba ni Beograd i zato Unmik neće biti adresa kojoj ćemo se obratiti sve dok ne vrati te nadležnosti u svoje ruke".

Iz vlade podsećaju i da lokalni izbori koji se planiraju i na Kosmetu nisu prvi koje je Srbija organizovala u ovoj južnoj pokrajini od 1999. godine.

Nosilac Srpske liste za KiM Oliver Ivanović, međutim, tvrdi da će izbori koje održi ili zakaže bilo koja druga institucija izuzev Unmika biti nelegalni i da ih neće priznati međunarodna zajednica.

"To može da zaoštri odnose sa međunarodnom zajednicom i oslabi našu pregovaračku poziciju u završnici razgovora o statusu.

Mi ćemo biti optuženi za kršenje Rezolucije, ne možemo se više pozivati na nju, a ona nam je kamen temeljac odbrane Kosova kao dela Srbije", kaže Ivanović.

Uvođenje paralelne vlasti u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom nastavak je dvojnog sistema koji već godinama postoji na Kosmetu, kažu za "Politiku" potpredsednik Skupštine opštine Zvečan Milan Ivanović i predsednik Skupštine opštine Leposavić Velimir Bojović povodom Samardžićeve izjave.

Obojica kažu da su sa privremenim kosmetskim institucijama "raščistili" pre skoro dve godine, a što se uvođenja privremenih veća u srpskim opštinama tiče, ocenjuju da bi sa time trebalo sačekati. Tačnije, lokalna vlast bi u pet srpskih opština trebalo da funkcioniše kao i do sada do lokalnih izbora koje će organizovati Srbija.

Avni Arifi, član predsedništva Alijanse za budućnost Kosova (AAK) rekao je da je "vreme paralelne vlasti prošlo". " Kako uopšte Samardžić može da daje takve izjave, kada i sam dobro zna da na Kosovu već osam godina funkcioniše dvovlašće", rekao je Arifi.

Profesorka na Fakultetu političkih nauka dr Radmila Nakarada objašnjava da bez obzira što međunarodna zajednica najverovatnije neće prihvatiti rezultate lokalnih izbora na Kosovu koje će organizovati Srbija, Vlada Srbije pokušava da još jednom ukaže da vlast na Kosovu nije legitimna sa stanovišta tamošnjih Srba.

"Najava paralelne vlasti je politička poruka, ali istovremeno ima i praktičnih posledica. Srbi ne osećaju da ih albanska vlast štiti i predstavlja i prinuđeni su da se samostalno organizuju. Tu gde su većina organizacija i nije problem. Problem je, međutim, poruka koja neće biti prihvatljiva za međunarodnu zajednicu. Ona će možda uvesti prinudnu upravu, a to bi moglo da dovede do mnogih neželjenih posledica, kaže Nakarada.

Ona smatra da je snaga albanskih argumenata protiv paralelne vlasti Srba na Kosmetu umanjena činjenicom da je na izbore 17. novembra izašlo malo Albanaca što je iznenađenje i za međunarodnu zajednicu.

To, kako kaže, govori i o nekom širem nezadovoljstvu među građanima Kosova koji vide da se njihovi problemi ne rešavaju na način koji bi ih zadovoljio. "Malim broj glasova pojačao je snagu naših argumenata", smatra dr Nakarada.

Sa njom se delimično slaže i dr Slobodan Marković iz Instituta za evropske studije. On kaže da paralelni organi vlasti ili neki njihovi elementi mogu da funkcionišu, ali samo u opštinama severno od Ibra gde već oni i sada faktički postoje.

"Ne vidim kako će da se ova ideja sprovede južno od Ibra. Ako se sada najavljuje formiranje paralelnih organa vlasti to znači da vlada već ima pouzdane informacije da će Kosovo biti nezavisno, odnosno da će ga priznati neke zemlje EU. Ako je već tako nije li onda bolje da se u završnoj fazi i formalno dogovori podela Kosova nego da se faktičkom podelom, koja već postoji, bude u stalnom sukobu", pita Marković.

Ukoliko se ostane na statusu kvo, nastupiće jedna vrsta zamrznutog konflikta – Kosovo će biti nezavisno, ali Albanci neće kontrolisati tih deset odsto teritorije na severu. Ali onda će, kako smatra dr Marković, to biti izvor stalnog sukoba.

Jelena Cerovina
Biljana Radomirović

-----------------------------------------------------------

Omogućiti što normalniji život za Srbe

Govoreći o paralelnom sistemu vlasti, predstavnici stranaka juče su izrazili razumevanje za takvo organizovanja Srba i istakli da je najbitnije da se Srbima omoguće što normalniji uslovi za život.

"Mi ćemo podržati svaki predlog koji će omogućiti ljudima na KiM da zaštite svoja prava i koji će im omogućiti da imaju kvalitetniji i sigurniji život. I razgovaraćemo sa koalicionim partnerima o konkretnim mehanizmima kako to da ostvarimo", kažu u G17 plus.

Ističući da je "jako teško davati bilo kakve ocene šta je najbolje u ovom momentu", Dragan Todorović, potpredsednik Srpske radikalne stranke, kaže da u ovoj situaciji sve što doprinosi olakšanju života Srba na KiM treba da bude iskorišćeno.

"Za ovaj sistem vlasti nemam dovoljno parametara da bih ocenio da li je dobar ili loš, ali je u svakom slučaju ovakva vlast, kakva je u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku, bolja je za Srbe, nego da se prihvati vlast iz Prištine, jer bi to bio kraj za Srbe na KiM", smatra Todorović.

Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije, ukazuje da su i do sada postojala dva paralelna sistema vlasti, jer, kako dodaje, ni na prethodnim izborima Srbi nisu učestvovali. Stoga se, u pogledu načina organizovanja vlasti na Kosmetu, ni posle ovih izbora ništa neće promeniti, smatra Dačić.

B. B.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.