Paraglajderom upali u minsko polje na Jahorini, jedan teško povređen

Izvor: Blic, 30.Okt.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraglajderom upali u minsko polje na Jahorini, jedan teško povređen

Jedan paraglajderista iz Slovenije je teško povređen danas popodne na južnim obroncima Jahorine, nakon što su on i njegovih četvoro kolega upali u minsko polje na tom području. Kako je Srni potvrdio rukovodilac Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem, akcija evakuacije povređenih turista iz minskog polja na vrhu Košuta uspešno je završena večeras i svih pet lica je spaseno.

On je precizirao da su trojica Slovenaca bila u bezbednoj zoni, a dvojica u minskom polju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od kojih je jedan zadobio teške povrede donjih ekstremiteta i helikopterom Eufora je transportovan do zdravstvene ustanove.

Nakon što je stručni tim uspeo da deminira deo terena kako bi se moglo pristupiti akciji spašavanja povređenog, pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina i Civilne zaštite Republike Srpske uspeli su da priđu povređenom, pruže mu prvu pomoć i izvuku ga na bezbedno, rekao je Kalem.

"Polomljene su mu obe noge i krvario je. Pružili smo mu prvu pomoć i izvukli na bezbedno, a onda je sanitetom Doma zdravlja Pale transportovan do helikoptera Eufora koji ga je odvezao do prve zdravstvene ustanove", rekao je Kalem i dodao da su drugog, nepovređenog Slovenca koji je bio u zoni minskog polja izvukli pripadnici Eufora.

On je rekao da je, nakon dobijene informacije da je slovenački paraglajderista uleteo u minsko polje i da je teško povređen, odmah alarmirao kompletnu Gorsku službu spašavanja Jahorina, te pozvao Republičku upravu Civilne zaštite i načelnika Civilne zaštite Pale, dok je Eufor odmah ponudio svoje helikoptere, koji su došli na lice mesta.

Kalem je pohvalio Republičku upravu Civilne zaštite i specijalni tim koji je uspeo da deminira deo terena kako bi spasioci mogli bezbedno da priđu do povređenog.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Pale Dragan Elek rekao je ranije da je helikopter, uprkos magli, uspeo da nadleti iznad trojice paraglajderista u bezbednoj zoni i spusti im užad.

Paraglajder je pao na izuzetno nepristupačan teren, koji je znatno udaljen od putne komunikacije i skijaških terena Olimpijskog centra Jahorina. Kalem je ranije naveo da je paraglajder pao na vrh Košuta, kod starih radara JNA, dodajući da su o nesreći obavešteni Jedinicu za deminiranje Civilne zaštite Republike Srpske, policija i i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Pojedini mediji javili su ranije da su u minsko polje pala dva paraglajderista, od kojih je jedan nagazio na minu i teško je povređen, dok je drugi spašen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.