Paraćin: Štofara ostaje proizvođač tekstila

Izvor: Šumadija Press, 28.Okt.2015, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraćin: Štofara ostaje proizvođač tekstila

Turska kompanija “Fistel internacional” koja je proletos kupila Fabriku tekstila “Branko Krsmanović” u Paraćinu u stečaju, odlučila je da Štofara ostane u tekstilnoj proizvodnji.

To je novinarima izjavio advokat Aleksandar Nikolić iz Jagodine, zastupnik turske kompanije koja je u Beogradu registrovala Privredno društvo,.

Novi vlasnik, proizvodnju bi trebalo da pokrene u proleće, ukoliko država do tada ovu tursku firmu uvrsti u program subvencionisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << namenjen stranim investitorima – objasnio je Nikolić.

On je dodao da vlasnik Štofare ima nameru da zaposli 150 do 200 radnika u prvoj fazi i investira 15 do 30 miliona evra.

Kompanija “Fistel interenacional”, je 25. aprila potpisala predugovor o kupovini Štofare i u roku uplatila 108 miliona.

Reč je o prodaju 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima i sedam hektara zemljišta.

Štofara je prodata, u drugom oglašavanju, na osnovu rešenja stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu, o bankrotstvu.

Radnici, angažovani sa liste nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u Paraćinu, uređuju halu površine 10.000 kvadratnih metara za mašine koje treba da stignu iz fabrike te kompanije u Turskoj.

Kompanija je angažovala i stručnjake koji su učvrstili fabrički dimnjak, koji više nije potreban za proizvodnju, ali je simbol Štofare.

Industrija tekstila “Branko Krsmanović” iz Paraćina bila je i jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod je, kako kažu Paraćinci, uvek zvao Štofara.

Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje, a na poslednjem sajmu mode 1995. godine u Beogradu “Moda u svetu” osvojila je “Srebrnu košutu” za kvalitet tkanina i diplomu za dizjan u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca.

Tada je godišnja proizvodnja Štofare bila je 2,5 miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta. Bavila se preradom čiste runske vune i hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vuna – sintetika, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.