Izvor: B92, 09.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paponjka ispitivao Džefri Najs

Hag -- Svedok odbrane Slobodana Miloševića, Radovan Paponjak, nastavio je davanje iskaza u Haškom tribunalu.

Paponjak, koji je 1999. bio načelnik SUP-a Peć, je izjavio da ne poznaje Franka Simatovića, da ne zna da li je on bio u okolini Peći, kao ni to šta je radio, ako je bio tamo. Paponjka u ponedeljak unakrsno ispituje tužilac Džefri Najs, što bi, kako se očekuje, moglo biti završeno u utorak.

Najs je tvrdio da je policija Srbije u maju 1999. streljala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osuđenike u zatvoru Dubrava, kod Istoka, na Kosovu, a zločin pripisala NATO koji je ranije napao zatvor, što je Paponjak, u ranijem toku suđenja, negirao. Najs je sugerisao i da je više dokumenata srpskih istražnih organa o stradanju zatvorenika od NATO bombi, koje je Milošević predočio sudijama, lažirano da bi se zlodelo policije zataškalo.

Svedok Paponjak je to nekoliko puta negirao, rekavši da su zapisnici istražnog sudije napravljeni na licu mesta 22. maja 1999, a da se za "navodno streljanje" saznalo mnogo kasnije. Paponjak je sugerisao da je za zločin optužena policija kako bi se zataškalo da ga je počinio NATO. "Vi nemate izjave svedoka ili bilo kakve druge dokaze da su zatvorenici ubijeni u bombardovanju", upitao je tužilac Najs, a svedok je odgovorio: "Dokazi koje imamo su vam prezentirani".

Najs je rekao i da je po nalazima španskih patologa koji su u avgustu 1999. ekshumirali tela, 30 osuđenika ubijeno iz vatrenog oružja. Paponjak je na to uzvratio pretpostavkom da su oni za vreme NATO napada pokušali da pobegnu iz zatvora i da je zato na njih pucano.

Upitan kakve je znake smrti od bombi video na telima ubijenih tokom sahrane, kojoj je 25. maja prisustvovao, svedok je odgovorio da "nije utvrđivao uzroke smrti i da o tome ne može govoriti".

Ne osporavajući činjenicu da je NATO bombardovao zatvor 19. i 21. maja, tužilac Najs je sugerisao da su u Dubravi ili oko nje bile vojne instalacije. Svedok je to negirao, tvrdeći da je ta dezinformacija podmetnuta zapadnim obaveštajnim službama i da su prvi vojni položaji bili kilometrima daleko.

U optužnici protiv Miloševića navodi se da je policija 22. maja 1999. naredila stotinama zatvorenika da se postroje radi prebacivanja u Niš, a zatim na njih otvorila vatru iz automatskog oružja i ubila najmanje 50 osuđenika. Po Miloševićevoj odbrani, NATO je tog jutra bombardovao zatvor i ubio najmanje 93 Albanca koji su izdržavali kazne.

Kao sledeći svedok odbrane ranije je najavljen Henč Hening, nemački policajac i bivši član verifikacione misije na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.