Papandreuova vlada se suočava sa teškim putem

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2011, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreuova vlada se suočava sa teškim putem

Vlada Jorgosa Papandreua sada mora da se suoči sa svojim sledećim izazovom.

23/06/2011

HK Canis za Southeast European Times iz Atine – 23.6.2011.

Mada su poslanici u sredu (22. juna) odobrili novu vladu grčkog premijera Jorgosa Papandreua, lidere te preopterećene zemlje i dalje očekuju nemirne vode.

Glasanjem u sredu -- kojim je odobrena rekonstrukcija vlade od petka sa 155 prema 143 glasa -- privremeno su umanjene globalne zabrinutosti da >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << će ona pasti i u procesu dovesti do kraha na međunarodnim tržištima.

Sledeći izazov vlade je ratifikacija Srednjoročnog fiskalnog strateškog programa, kako se eufemistično naziva poslednja runda mera štednje i mnoštva reformi u javnom sektoru, i poslužiće kao stvarni „lakmus test“ za opstanak Papandreuove vlade.

Plan će biti podnet parlamentu početkom sledeće nedelje -- po hitnom postupku -- zajedno sa pratećim zakonom o implementaciji.

Najmanje dva od preostalih 155 poslanika PASOK upozorila su da neće glasati za srednjoročni program ako velika državna preduzeća u njihovim izbornim okruzima budu pogođena merama ili privatizacijom.

„Za mene se ništa nije promenilo, insistiraću na svom stavu“, rekao je za SETimes poslanik PASOK Alekos Atanasijadis, koji dolazi iz prefekture Kozani, uoči glasanja o poverenju.

Ovaj poslanik protivi se svakoj privatizaciji ili merama koje utiču na državnu Javnu elektroenergetsku korporaciju (PPC). U Kozaniju se nalaze najveće elektrane i rudnici lignita u Grčkoj, koje vodi i eksploatiše PPC, preduzeće sa liste koje se posmatra kao najatraktivniji resurs za privatizaciju.

Atanasijadis nije pojasnio da li će podneti ostavku ili će glasati protiv srednjoročnog plana.

Suprotno tome, poslanik Nove demokratije (ND) Kirijakos Micotakis, sin bivšeg premijera Kostasa Micotakisa i brat bivše ministarke inostranih poslova Dore Bakojanis, na kratko je odstupio od stranačke linije u sredu ujutru.

„Da je moj glas 151, glasao bih i za srednjoročni fiskalni program, međutim, [trenutno] vlada ima većinu.“

Papandreu je govorio o programu kao o „jasnom patriotskom cilju za upravljanje spoljnim dugom zemlje, za izbegavanje neizvršenja suverenih dužničkih obaveza zemlje, kao i da se garantuje da Grčka ostane u jezgru EU“.

Neusvajanje Srednjoročnog fiskalnog strateškog programa moglo bi realno da dovede do vanrednih izbora, što je mogućnost koju sada pozdravlja glavna opoziciona stranka desnog centra ND, s obzirom na to da najnovija istraživanja javnog mnjenja ove nedelje daju toj stranci vođstvo od 0,9 do 1,7 procenata u odnosu na vladajući PASOK. Opasnost leži u tome što obe vodeće stranke ne mogu da prikupe više od 50 odsto podrške ispitanika.

Na vanrednom sastanku Evrogrupe 3. jula očekuje se ratifikacija plana kako bi se isplatila peta tranša -- 12 milijardi evra -- paketa za spašavanje ekonomije u iznosu 110 milijardi evra, dok se drugi paket spašavanja nazire na horizontu u trenutku konstantnih prepirki na evropskom nivou oko detalja.

„Mi nećemo postati saučesnici u vašoj gužvi; glasaćemo protiv srednjoročnog plana i nećemo glasati za pripremu zakona o implementaciji … nastavićemo da tražimo ponovne pregovore o Memorandumu (EK-ECB-MMF)“, rekao je politički veteran i lider ND Antonis Samaras.

On je ponovio da će njegova stranka podržati strukturne reforme, eksploataciju državne imovine, privatizacije i smanjenje troškova.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.