Papa za više žena u teologiji

Izvor: RTS, 05.Dec.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa za više žena u teologiji

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao je da je potrebno mnogo više teološkinja, ističući "posebne sposobnosti žena" u odnosu na muškarce.

Govoreći o značaju žena u teologiji, papa Franja je rekao da su "žene kao šlag na torti, a njega nikada nema dovoljno". To je papa Franja rekao pred članovima Međunarodne teološke komisije, u kojoj je broj žena u blagom porastu poslednjih nekoliko godina, prenosi Beta.

"Crkva priznaje ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doprinos žena u društvu, jer one poseduju osetljivost, intuiciju i neke sposobnosti više od muškarca. Žena može da otkrije neka neistražena područja nedokučive misterije o Hristu", ocenio je papa.

U pisanoj poruci italijanskim porodicama, on je naveo potrebu da "žene budu priznatije u društvu i u obavljanju zadataka u raznim sferama života, kako privatno tako i profesionalno".

Papa se ipak drži, kao i njegovi prethodnici, tradicionalnog pogleda na ulogu žene u društvu, opirući se da postanu sveštenici.

U nekim zemljama, kao što su SAD, žene teolozi imaju važnu ulogu u društvu, ponekad s naprednijim stavovima, što Vatikan ne gleda uvek blagonaklono, ocenjuju analitičari.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.