Papa u božićnom obraćanju pozvao na mir u oblastima razorenim sukobima

Izvor: B92, 25.Dec.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa u božićnom obraćanju pozvao na mir u oblastima razorenim sukobima

"Moja želja za Božić je želja za bratstvom među pojedincima svake nacije i kulture.“

Papa Franja je iskoristio svoje godišnje božićno obraćanje da pozove na mir u zonama sukoba, uključujući Jemen i Siriju.

Obe zemlje su godinama opustošene građanskim ratom, a stanovništvo pati usled humanitarne krize.

"Moja želja za Božić je želja za bratstvom. Bratstvom među pojedincima svake nacije i kulture", rekao je papa danas.

On je godišnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Urbi et Orbi poruku poslao iz Vatikana.

"Moje misli se okreću Jemenu, u nadi da će primirje koje je postigla međunarodna zajednica konačno doneti olakšanje za svu decu i ljude iscrpljene ratom i glađu", rekao je sa balkona bazilike Svetog Petra.

Rekao je i da se nada da će međunarodna zajednica "odlučno raditi na političkom rešenju" u Siriji - zemlji koja se približava osmoj godini građanskog rata.

"Tako da sirijski narod, posebno svi oni koji su bili prisiljeni da napuste domovinu i potraže utočište negde drugde, može da se vrati da živi u miru u svojoj zemlji", dodao je.

Ujedinjene nacije su saopštile da je više od šest miliona civila raseljeno od početka rata.

Govorio je i o napetostima širom sveta izazvanim migracijama, rekavši da je bog želeo "ljubav, prihvatanje, poštovanje" širom čovečanstva.

"Naše razlike, dakle, nisu šteta ili opasnost - one su izvor bogatstva", kazao je papa.

Džejms Rejnolds, BBC njuz Rim

Na Božić, papa ima jedinstvenu priliku da bude u centru pažnje čitavog sveta.

Sredinom dana najavljen je izlazak pape na balkon Bazilike svetog Petra. Papa se sa balkona bazilike obratio hodočasnicima i turistima okupljenim na trgu, pažljivo okrećući stranice napisanog govora, pozivajući na rešavanje brojnih sukoba u svetu.

Poslao je i poruku manjinskim hrišćanskim zajednicama koji žive u, kako je rekao, neprijateljskom okruženju. Da bi ova poruka još snažnije odjeknula, papa je poslao državnog sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Porolina ,u Irak da održi svečanu misu sa malom hrišćanskom zajednicom u toj zemlji.

Tradicionalno božićno obraćanje je kratak predah od problema s kojima se papa suočava. Ove godine, kritikovan je što nije shvatio obim krize nastale usled optužbi za seksualno zlostavljanj unutar crkve. Franja je pozvao biskupe iz celog sveta u Rim da u u februaru 2019. razgovaraju o odgovoru Katoličke crkve.

Ovaj 82-ogodišnjak je prvi papa iz Latinske Amerike - dela sveta koji je takođe pomenuo tokom obraćanja, pozvavši na političko pomirenje u Nikaragvi i Venecueli.

Govorio je i o Ukrajini, kao i milionima raseljenih u Africi.

Božićnom obraćanju prethodila je tradicionalna poruka za Badnje veče, u kojoj je osudio ogroman jaz između bogatih i siromašnih.

Papa je u propovedi rekao da je Hristovo rođenje ukazalo na novi način življenja "ne proždiranjem i gomilanjem, već deljenjem i davanjem".

"Dozvolite sebi da se zapitate: da li zaista želim materijalne stvari? Mogu li bez svih tih nepotrebnih dodataka, mogu li da živim jednostavnije?" rekao je papa.

Papa je istakao da je siromaštvo i posledice na život ljudi ključna tema njegovog poglavarstva.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Papa u božićnom obraćanju pozvao na mir u oblastima razorenim sukobima

Izvor: Radio 021, 25.Dec.2018

„Moja želja za Božić je želja za bratstvom među pojedincima svake nacije i kulture.“..Getty ImagesOvo je bilo peto obraćanje pape Franje sa balkona bazilike u Vatikanu..Papa Franja je iskoristio svoje godišnje božićno obraćanje da pozove na mir u zonama sukoba, uključujući Jemen i Siriju...Obe...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.