Papa tvitovao, pa napustio Vatikan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa "tvitovao", pa napustio Vatikan

VATIKAN -

Neki minut posle 17 sati papa Benedikt XVI ušao je u helikopter kojim je napustio Vatikan i uputio se prema Kastel Gandolfu, mestašcu udaljenom svega 25 kilometara, gde će provesti poslednje sate pontifikata.

Istorijski odlazak pape Benedikta iz Vatikana ispratile su hiljade ljudi i dok su oni pogledima pratili let, helikopter sa zastavom Vatikana je simbolično napravio nekoliko krugova iznad Trga Svetog Petra, a potom se uputio ka Kastel Gandolfu.

Do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isteka pontifikata u 20 sati, papa će se obratiti građanima Kastel Gandolfa i to će ujedno biti njegovo poslednje obraćanje sa pozicije rimskog biskupa.

Reporteri TV mreže CNN - koji je, kao i BBC, ali i HRT, direktno prenosio odlazak Benedikta XVI iz Vatikana od trenutka poletanja helikoptera sa vatikanskog heliodoroma koji se nalazi u zapadnom delu kompleksa - kažu da nisu mogli ni da pretpostave da će sve izgledati tako dramatično.

Neposredno pred poletanje, papa je napisao poslednju tviter poruku u kojoj je kazao: "Hvala vam na vašoj ljubavi i podršci, želim vam da uvek osetite sreću koja dolazi od stavljanja Hrista u središte vašeg života."

Inače, poslednjeg dana pontifikata, papa Benedikt XVI je u obraćanju kardinalima pozvao Katoličku crkvu da jedinstveno stane uz njegovog naslednika i obećao svoju "bezuslovnu" poslušnost novom papi.

"Nastaviću da budem blizu vas u molitvama, posebno u narednih nekoliko dana kada budete birali novog papu kome danas objavljujem bezuslovno uvažavanje i poslušnost", rekao je odlazeći papa.

"U ovih proteklih osam godina mi smo proživeli prekrasne trenutke obasjane svetlošću na putu vere, kao i momente kada su tamni oblaci prekrivali nebo", rekao je Benedikt XVI kardinalima koji su se okupili na oproštajnom sastanku.

Na sastanku su bili i kardinali koji će činiti konklavu koja bira naslednika Benedikta XVI koji je sredinom meseca svojevoljno odlučio da napusti pontifikat. "Pokušali smo da služimo Hristu i Crkvi", rekao je papa.

Odluka o izboru novog pape očekuje se sredinom marta kako bi Uskrs proveo sa vernicima. Katolička crkva ove godine Uskrs slavi 31. marta.

Kako se bira papa?

Članovi Kardinalskog kolegijuma sastaće se u ponedeljak, 4. marta, i odlučiti kada će početi konklava, sastanak Kardinalskog sabora Katoličke crkve koji će u tajnosti birati novog poglavara.

Konklave su najstariji metod izbora čelnika neke institucije u svetu. Naziv potiče od latisne reči (cum clave) što znači pod ključem i u obliku sličnom današnjem ustanovljene su 1274. godine, odlukom pape Grgura X.

On je podstaknut dugom istorijom političkog uplitanja u izbor papa i dugim razdobljima upražnjenog mesta rimskog biskupa, odlučio da se izbor obavlja tako što će se kardinali zaključati spolja i na taj način izolovati od spoljnog sveta.

Kardinali ostaju zaključani u prostoriji sve dok ne izaberu novog poglavara.

Papa Pavle VI propisao je 1970. godine da u konklavama mogu učestvovati samo kardinali mladi od 80 godina, a Ivan Pavle II apostolskom konstitucijom "Universi Dominici Gregis" je broj kardinala ograničio na maksimum 120, a za izbor pape potrebno je da kandidat dobije dve trećine glasova prisutnih.

Kardinali tokom konklava glasaju u Sikstinskoj kapeli, a smeštetni su, inače, u obližnjem Domu Svete Marte.

Iako služi u druge svrhe, ta petospratnica izgrađena je tokom pontifikata Ivana Pavla II i najpoznatija je baš kao rezidencija kardinala tokom konklava.

Zgrada ima 128 soba koje se kardinalima dodeluju žrebom.

"Nije to hotel s pet zvezdica, ali je dom vrlo udoban i kardinali u njemu imaju sve što im treba", kaže profešor na Pontifikalnom univerzitetu Svetog Krsta u Rimu Bernardo Estrada.

Naslednika Benedikta XVI biraće 117 kardinala od kojih je on imenovao 67, a Ivan Pavle II 50.

Iz Evrope ih je 62 kardinala, a među njima je 28 Italijana, južnoameričkih kardinala je 19, severnoameričkih 14, afričkih i azijskih po 11, a jedan dolazi s područja Okeanije.

Među kandidatima su, kako je prenela Hina i dvojica hrvatskih kardinala Josip Božanić i Vinko Puljić.

Prema propisima, konklave su se morale sazivati najranije 15, a najkasnije 20 dana od smrti pape ili od njegove abdikacije, ali je Benedikt XVI u ponedeljak ukazom (motu proprio) kardinalima dopustio da izađu iz tog vremenskog okvira ako smatraju potrebnim.

Od 1846. konklave se održavaju u Sikstinskoj kapeli, najpoznatijoj među kapelama Apostolske palate, slavnoj po svojoj arhitekturi i freskama renesansnih majstora Mikelanđela, Botičelija.

Izbor za novoga papu je ritual bogat tradicijom i simbolikom, tajnovitošću i hipnotičkim gregorijanskim napevima.

Na dan početka konklava, kardinali ujutro imaju misu za izbor pape, a zatim u procesiji uz Litanije svih svetih i himničnu "Veni, Creator Spiritus" (O dođi, Stvorče, Duše svet) kreću u Sikstinsku kapelu.

U njoj će oni položiti zakletvu da će poštivati proceduru izbora propisanu apostolskim konstitucijama i zavet ćutanja.

Kardinali zakletvu polažu pojedinačno, držeći ruku na Jevanđelju.

Prvog dana konklave kardinali glasuju samo jednom, a u sledećim danima dva puta prepodne i dva puta popodne.

Ako nakon tri dana nema rezultata, dolazi do prekida glasanja najviše na jedan dan koji je posvećen molitvi, sastancima, promišljanju i duhovnoj obnovi. Taj postupak se ponavlja, ukoliko bez rezultata prođe sedam krugova glasanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa "tvitovao", pa napustio Vatikan

Izvor: Akter, 28.Feb.2013

Neki minut posle 17 sati papa Benedikt XVI ušao je u helikopter kojim je napustio Vatikan i uputio se prema Kastel Gandolfu, mestašcu udaljenom svega 25 kilometara, gde će provesti poslednje sate pontifikata

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.