Papa se povlači 28. februara: Prva abdikacija posle 600 godina

Izvor: Blic, 11.Feb.2013, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa se povlači 28. februara: Prva abdikacija posle 600 godina

Papa Benedikt XVI najavio je danas da se povlači sa mesta vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, prenelu su agencije, što je potvrdio i Vatikan. Portparol Vatikana izjavio je da se izbor novog pape očekuje do kraja marta.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi izjavio je za agenciju AFP da će Benedikt XVI da se povuče 28. februara.

Saopštenje pape Benedikta XVI u celosti možete pročitati OVDE.

Sam papa je izjavio da “njegova snaga više nije zadovoljavajuća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog poodmaklih godina. da bi mogao da nastavi da obavi svoju dužnost. O dodaje da je “u potunosti svestan ozbiljnosti svog postupka”.

Benedikt XVI će tako postati prvi papa koji je podneo ostavku u proteklih nekoliko vekova.

- Papa je najavio da će napustiti svoje mesto 28. februara u 20 časova. Tada počinje period "prazne stolice" (sede vacante) - rekao je portparol Svete Stolice Federiko Lombardi.

Period "prazne stolice" nastupa u slučaju smrti pape ili njegove odluke da se odrekne tog mesta. Papa je došao na čelo Rimokatoličke crkve u aprilu 2005. godine posle smrti pape Jovana Pavla Drugog. Benedikt XVI jedan je od najstarijih poglavara u istorji Rimokatoličke crkve: u aprilu puni 86 godina.

Portparol nemačke vlade izjavio je da je “dirnut” vešću o papinom povlačenju. Izjave kancelarke Angele Merkel očekuje se kasnije u toku dana. Italijanski kardinal Andjelo Sodano, dekan Kolegijuma kardinala rekao je da je papina najava "grom iz vedra neba".

Prva abdikacija posle 600 godina

Mediji ocenjuju da je ta odluka praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve. Prvi papa koji je dobrovoljno abdicirao bio je Selestin V i to je učinio 1294. godine.

Papa Grgur XII bio je poslednji papa koji se povukao. To se dogodilo 1415. godine u vreme zapadne ili papske šizme, to jest podele u Katoličkoj crkvi (1378.). U to vreme trojica poglavara pretendovala su na papsku stolicu: rimski papa Grgur XII, papa iz Avinjona Benedikt XIII i antipapa Jovan XXIII.

Nakon što je Grgur XII izabran za papu 1406. saopštio je da će odreći stolice ako isto učini i Benedikt. Pokušali su da se dogovore, ali su kardinali u Pizi odbacili pretenzije oobjice i postavili Aleksandra V.

Konačno na koncilu u Konstanci 1417. Jovan XXIII i Benedikt XIII su svrgnuti, a Grgur XII daje ostavku, tako da je izabran jedinstveni novi papa Martin V i time je okončana zapadna šizma.

Reagovanja:

Papska nuncijatura u Srbiji: Ostavka kao grom iz vedra neba

Tucić: Povlačenje pape korak vredan poštovanja

VIDEO> Prvi papa koji se dobrovoljno povukao bio je Selestin V:

Pročitajte još:

Jozef Racinger: Vojnik Vermahta, američki zarobljenik, brilijantni teolog, radikalni katolik

Papa tvrdi da se Isus rodio nekoliko godina ranije nego što se verovalo

"Gardijan": Vatikan izgradio tajnu ekonomsku imperiju uz pomoć Musolinijevih miliona

Povezane vesti: Papa: Izdaje me snaga, morao sam da se pomirim sa tim Novi papamobil isporučen Vatikanu Papa primio akreditivna pisma novog ambasadora Srbije Batler Gabrijele tajno snimao papu mobilnim telefonom Sud u Vatikanu će suditi papinom batleru zbog "teške krađe" u aferi "Vatiliks"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presedan u Katoličkoj crkvi - papa Benedikt XVI se povlači

Izvor: Radio 021, 11.Feb.2013

Vatikan je danas potvrdio da će Benedikt XVI krajem ovog meseca neočekivano podneti ostavku na funkciju pape u Katoličkoj crkvi.

Nastavak na Radio 021...

Papa Benedikt XVI se povlači da bi se posvetio veri

Izvor: Njuz.net, 11.Feb.2013

. Brojne dužnosti su godinama sputavale papu Benedikta u veri.. VATIKAN, 11. februar 2013, (Njuz) – Papa Benedikt XVI objavio je danas na Tviteru da se povlači sa mesta vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve jer želi da se posveti veri.. Portparol Vatikana Federiko Lombardi retvitovao je papin...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.