Papa s Peresom i Abasom 8. juna

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa s Peresom i Abasom 8. juna

Vatikan -- Molitveni susret pape sa izraelskim i palestinskim predsednicima, biće održan 8. juna u Vatikanu, saopštio je danas Vatikan.

U saopštenju se navodi da su obe strane prihvatile predloženi datum i dodaje da će sastanak biti održan tokom popodneva.

Papa Franja pozvao je, tokom nedavne posete Bliskom istoku, izraelskog predsednika Šimona Peresa i palestinskog lidera Mahmuda Abasa da mu se pridruže u danu molitve.

I Peres i Abas odmah su prihvatili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponudu, preneo je AP.

Papa je naglasio da ne teži obnovi pregovora, već jedino da spoji dve strane u molitvi.

On je najavio da se dogovorio s rabinom i muslimanskim sveštenikom da predvode molitve zajedno s njim.

"Biće molitveni sastanak. To nije radi posredovanja ili pronalaženja rešenja," rekao je on novinarima na povratku iz Jerusalima u Rim.

"Samo ćemo se sastati da se molimo i onda će svi ići kući. Ali mislim da je molitva važna, zajednička molitva."

On je i Abasa i Peresa označio "ljudima mira".

Izgledi za preokret su veoma mali. Izraelsko-palestinski pregovori doživeli su krah krajem aprila nakon što je Palestinska olobodilačka orgnizacija (PLO), u kojoj dominira Abasov Fatah, potpisala dogovor o pomirenju s rivalskim islamističkim Hamasom koji Izrael SAD i EU smatraju terirostičkom organizacijom.

U pregovorima vođenim devet meseci, pod posredstvom SAD, ionako nije bilo rezultata. Devedesetogodišnji Peres, dobitnik Nobelove nagrade, ima samo ceremonijalnu ulogu u političkom životu Izraela i mandat mu ističe za nekoliko nedelja.

Izraelski premijer Benjamanin Netanijahu se ljuti na političare koji kontaktiraju s Abasom posle pomirenja s Hamasom. Danas, međutim, nije bilo nikakvog komentara u Netanijahuovm kabinetu nakon utvrđivanja datuma molitve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.