Papa olakšao poništavanje brakova

Izvor: VOA, 08.Sep.2015, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa olakšao poništavanje brakova

Papa Franja je danas najavio radikalne promene u okviru Rimokatoličke crkve povodom komplikovanog i skupog procesa poništavanja brakova.

Papa je biskupima širom sveta dao ovlašćenje da donose odluke o mnogim zahtevima za anuliranje brakova brzo i sami eliminišu dugodišnju regulativu, koja predviđa dugoročno razmatranje takvih slučajeva od strane sudova u parohijama.

Savetnik Pape Franje rekao da bi najveći broj slučajeva trebalo da bude rešen u roku od 45 >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dana i da parovima ne bi trebalo naplaćivati tu uslugu. Papa Franja je takođe apelovao na biskupe da pruže više pomoći razvedenim parovima, mada je potvrdio tradicionalno katoličko gledište o stalnosti braka kao institucije.

Predsednik vatikanskog suda je saopštio da su ovo najveće promene pravila o braku od sredine 18 veka.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.