Papa na tlu najvećeg egzodusa, i on bira reči

Izvor: B92, 28.Nov.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa na tlu najvećeg egzodusa, i on "bira reči"

Najpjidav -- Papa Franja je u Mjanmaru pozvao na "poštovanje svih etničkih grupa", ali je izbegao da upotrebi reč "Rohingja".

Poglavar Rimokatoličke crkve nijednom nije direktno govorio o egzodusu muslimanske manjine i nasilju koje potresa zapad Mjanmara.

U govoru pred civilnim vlastima Mjanmara u Najpjidavu drugog dana posete, prve nekog pape u toj azijskoj zemlji, Franja je pozvao na "posvećenost pravdi" i "poštovanje ljudskih prava".

Papa je govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle sastanka sa Aung San Su Ći, šeficom civilne vlade Mjanmara, što je vrhunac posete zemlji pod međunarodnim pritiskom, optuženoj za "etničko čišćenje" Rohingja.

"Naša vlada za cilj ima prikazivanje lepote naše raznolikosti, poboljšanje i zaštitu prava, ohrabriovanje tolerancije i garantovanje bezbednosti za sve", rekla je Su Ći.

Crkva u Mjanmaru brani Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, koja se suočava sa brojnim kritikama zbog nedostatka empatije prema Rohingjama. S druge strane, engleski grad Oksford, gde je Su Ći živela, oduzeo joj je ranije dodeljenu nagradu slobode zbog "neaktivnosti" u slučaju progonjene manjine.

Papin govor je bio iščekivan jer je on u više navrata izražavao simpatije prema Rohingjama, "mučenim i ubijanim zbog njihovih tradicija i njihove vere".

Međutim, lokalna katolička crkva ga je savetovala da ne koristi reč "Rohingje" da ne bi naljutio budističku većinu u Mjanmaru.

I jangonski nadbiskup Čarls Bo je, plašeći se reakcije budističkih ekstremista, preporučio papi da umesto toga govori o "muslimanima iz države Rakin".

Takva neutralna terminologija je želja i Su Ći, da bi se izbegla verbalna bitka između reči "Bangladešani", koju za Rohingje koriste majnmarski budisti, i "Rohigje", kako pripadnici manjine sebe nazivaju.

Komandant moćne mjanmarske vojske Min Aung Hlaing je tokom jučerašnjeg susreta sa papom izneo uveravanja da njegova zemlja ne sprovodi "nikakvu versku diskriminaciju" i da vojska dela u cilju "mira i stabilnosti u zemlji".

Franja se jutros sreo i sa verskim vođama budista, hinduista, hrišćana, muslimana i Jevreja.

Asošiejted pres piše da su predstavnici organizacija za ljudska prava izrazili razočaranje jer poglavar Katoličke crkve pred državnim vrhom Mjanmara nije upotrebio reč "Rohingje".

Zamenik direktora azijskog ogranka organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) Fil Robertson rekao je da je papa danas propustio priliku budući da je ranije koristio reč koja potvrđuje pravo Rohingja na sopstveni identitet.

"Rohingjama je oduzeto mnogo toga ali ime ne bi smelo da bude među tim stvarima i nadamo se da će papa upotrebiti reč 'Rohingja' tokom mise u sredu", rekao je Robertson.

Papa će u četvrtak otputovati u Bangladeš, gde u improvizovanim prihvatnim centrima boravi više od 900.000 Rohingja.

Od kraja avgusta više od 620.000 Rohingja je izbeglo u Bangladeš, bežeći od, kako tvrde, silovanja, ubistava i mučenja koje sprovode pripadnici mjanmarske vojske i budističkih milicija.

Ujedinjene nacije procenjuju da se radi o "klasičnom slučaju etničkog čišćenja".

Prema zakonu iz 1982. godine Rohingjama je oduzeto državljanstvo u tadašnjoj Burmi i oni su tako postali najbrojniji apatridi u svetu.

Taj narod je žrtva brojnih diskriminacija, uključujući prinudni rad, iznude, ograničavanje slobode kretanja, nepravedne propise o braku i konfiskaciji zemlje, piše Frans pres.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.