Papa izrazio zabrinutost zbog jačanja napada na Bliskom istoku

Izvor: Beta, 09.Apr.2023, 13:34

Papa izrazio zabrinutost zbog jačanja napada na Bliskom istoku

Papa Franja izrazio je danas u svojoj uskršnjoj poruci "snažnu zabrinutost zbog napada poslednjih dana" na Bliskom istoku koji po njemu prete dijalogu Izraelaca i Palestinaca.Nasilje u Jerusalimu i u regionu "preti željenoj klimi uzajamnog poverenja i poštovanja potrebnoj za nastavak dijaloga Izraelaca i Palestinaca", rekao je papa u tradicionalnoj uskršnjoj poruci "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi) pred oko 100.000 vernika okupljenih na Trgu svetog Petra.Ove nedelje je izbilo novo nasilje na Bliskom istoku, posebno oko džamije Al Aksa u Jerusalimu, gde je izraelska policija intervenisala da istera palestinske vernike usred verskih praznika, što je izazvalo brojne međunarodne osude.Izael je takođe noćas objavio da je izveo udare na Siriju kao odgovor na raketne napade ka anektiranom delu Golanske visoravni, posle sličnih napada iz susednog Libana i Pojasa Gaze poslednjih dana.Izraelska vojska tvrdila je da su raketni udari iz Libana, za koje niko nije preuzeo odgovornost, bili "palestinski" i najverovatnije da ih je izveo islamistički pokret Hamas na vlasti u Pojasu Gaze.UN i Evropska unija osudili su te napade i pozvale na uzdržanost posle eskalacije bez presedana na izraelsko-libanskom frontu od 2006. godine.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Papa Franja osudio rat u Ukrajini, jačanje nasilja na Bliskom istoku, međunarodni terorizam

Izvor: Danas, 09.Apr.2023

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja osudio je danas u uskršnjoj poruci "Gradu i svetu" (Urbi et orbi) brojno "kamenje spoticanja" na putu mira u svetu, od Ukrajine preko Bliskog istoka do međunarodnog terorizma.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.