Papa imenovao svog sunarodnika za šefa Dikasterija za veru

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 23:03

Papa imenovao svog sunarodnika za šefa Dikasterija za veru

Papa Franja imenovao je danas svog sunarodnika, biskupa Viktora Manuela Fernandeza za šefa Dikasterija za veru (DDF) ili odeljenja za doktrinu vere.

To je jedna od najmoćnijih funkcija u Vatikanu.

Fernandez, koji je trenutno arhiepiskop La Plate, u Argentini, na mestu šefa DDF nasledio je kardinala Luisa Franciska Ladarija Ferera u penziji, jezuite poput Franje koji je preuzeo tu poziciji 2017. godine, nakon što je papa naglo smenio konzervativnog nemačkog kardinala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gerharda Milera posle jednog mandata. Milera je na to mesto imenovao papa Benedikt XVI, miljenik crkvenih konzervativaca. U obraćanju novom prefektu Dikasterija za veru, papa je poručio da mu poverava zadatak koji smatra veoma značajnim, prenosi Vatikan njuz.

Argentinski nadbiskup će takođe biti i predsednik Papske biblijske komisije, a na novu dužnost stupiće sredinom septembra.

Papa je napomenuo da je novi prefekt cenjen zbog svoje teološke harizme tokom vršenja dužnosti dekana Teološkog fakulteta u Buenos Ajresu, predsednika Argentinskog teološkog društva, predsednika Komisije za veru i kulturu argentinske episkopije i rektora Papinskog katoličkog univerziteta u Argentini.

Papa je takođe najavio osnivanje posebne sekcije u Vatikanu, posvećene zaštiti maloletnika, i zamolio novog prefekta da se lično i direktno posveti glavnoj svrsi Dikasterija, a to je "čuvanje vere“.

Podstakao je ponovno objavljivanje jevanđeljske poruke i pozvao Dikasterij da postane instrument evangelizacije, pomažući Crkvi da se poveže sa ljudima širom sveta.

"Crkva treba da raste u svom tumačenju otkrivene Reči i u svom razumevanju istine, ne namećući ni jedan jedini način njenog izražavanja.

Harmoničan rast negovan poštovanjem i ljubavlju, sačuvaće hrišćansku doktrinu efikasnije od bilo kog mehanizma kontrole", rekao je papa.

Kancelarija za doktrinu vere sprovodi ortodoksnost crkvenog učenja i disciplinuje teologe za koje se smatra da su se udaljili od katoličke doktrine u svojim predavanjima ili publikacijama, navodi Vatikan njuz.

Međutim, kancelarija je dobila znatno veći značaj u poslednjih nekoliko decenija, sa zadatkom da približi veru ljudima širom sveta, kako bi se privukao što veći broj vernika.

Među dužnostima odeljenja su procena i obrada optužbi za seksualno zlostavljanje protiv sveštenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.