Papa bio protiv smenjivanja sveštenika pedofila

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa bio protiv smenjivanja sveštenika pedofila

Papa Benedikt XVI, dok je bio kardinal Jozef Racinger, nije dozvolio smenjivanje jednog sveštenika katoličke crkve u Kaliforniji koji je seksualno zlostavljao decu, pokazala je crkvena dokumentacija.

U pismu iz 1985, koje je deo višegodišnje korespondencije između Oklandske biskupije i Vatikana o predloženoj smeni sveštenika Stivena Kjeslea i koje je potpisao Racinger, navodi se zabrinutost zbog posledica koje bi smenjivanje sveštenika imalo po opšte dobro crkve, objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u petak američka novinska agencija Asosiejtid pres (AP), navodeći da je imala ekskluzivni uvid u pismo.

Kjesle, koji je u to vreme imao 38 godina, optužen je 1978. na tri godine uslovnog zatvora, pošto se izjasnio da je kriv za nemoralno ponašanje, zato što je vezao i zlostavljao dvojicu dečaka.

U pismu, koje je Oklandska biskupija 1981. uputila Racingeru, navodi se da je Kjesle tražio da napusti sveštenički poziv i biskupija je Racingera zamolila da mu bude dozvoljeno da bude "razrešen svih svešteničkih obaveza, uključujući celibat".

Vatikan brani papu od optužbi

Vatikan je danas optužio medije da su "požurili sa izvođenjem zaključaka" povodom optužbe da papa Bendikt XVI dok je bio kardinal Jozef Racinger, nije dozvolio smenjivanje sveštenika katoličke crkve u Kaliforniji koji je seksualno zlostavljao decu.

Advokat Vatikana u Kaliforniji Džefri Lena rekao je da nije tačno da pismo potvrđuje da kardinal Racinger nije hteo da usliši molbe biskupa iz Oklanda da razreši Kjeslea dužnosti, javio je Rojters.

"Tokom čitavog procesa sveštenik je bio pod kontrolom, nadležnošću i brigom biskupa koji je vodio računa da on ne učini ništa štetno, kao što crkveni zakon i nalaže. Taj slučaj zlostavljana uopšte nije prebačen u nadležnost Vatikana", zaključio je Lena.

Vatikan je potvrdio da je Racingerov potpis autentičan, ali nije hteo da komentariše sadržaj pisma, navodi AP.

Vatikan je do sada uporno tvrdio da Racinger nije učestvovao u sprečavanju smenjivanja sveštenika pedofila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.